Laatste update 10 januari 2016, 18:56
40

Asielzoekers op cursus ‘respect voor vrouwen’

Onze zuiderburen lopen graag op de feiten vooruit. Nog voordat überhaupt duidelijk is wie er achter de massa-aanranding in Keulen zaten, zijn de Belgen er al bang voor dat het ook in hun land zover zal komen. En wie de daders dan zullen zijn hebben de Belgen ook al bedacht: vluchtelingen. En dus wil de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken, een cursus voor asielzoekers waarin ze kunnen leren hoe om te gaan met vrouwen.

In Noorwegen krijgen migranten al langer dergelijke cursussen. Alternativ til Vold (Alternatief voor Geweld) heet het programma daar, dat is bedacht door psycholoog Per Isdal. Die in de Volkskrant overigens onderstreept dat eigenlijk álle mannen zouden moeten leren hoe ze met vrouwen om moeten gaan. “Ook Noorse mannen.”

Isdal noemt de cursus bovendien preventief, terwijl hij tegelijkertijd aanstipt dat wanneer zich problemen aandienen, deze niet per se cultureel bepaald zijn, maar socio-economisch:

“Geweld ontstaat door slechte leefomstandigheden. Daarom moeten overheden asielzoekers helpen een nieuw leven op te bouwen. Zonder mogelijkheden raken vluchtelingen gestrest en gefrustreerd. Het is belangrijk dat zij zich gerespecteerd voelen en de kans krijgen gelukkig te worden. Als dat niet gebeurt neemt de kans op (seksueel) geweld toe.”

Uit een onderzoek van juli vorig jaar blijkt overigens dat in Nederland ruim 40 procent van de vrouwen tussen 12 en 25 jaar ooit een onvrijwillige seksuele ervaring heeft gehad. Van kussen tot daadwerkelijke penetratie. Voor jonge mannen is dat ruim 20 procent. Misschien is het dan ook een idee om een cursus ‘hoe ga ik om met mijn medemens?’ niet alleen tot vluchtelingen te beperken?

Lees ook de opinie van Francisco van Jole over Keulen: Jinek toont wat er ook mis is met Keulen

cc-foto: Tineke

Geef een reactie

Laatste reacties (40)