38

Asielzoekers in hongerstaking

Hongerstakers voelen zich als criminelen behandeld: 'Wat heb ik misdaan? Ik heb asiel aangevraagd. Dat is het enige.'

In het detentiecentrum op Schiphol zijn 19 asielzoekers in hongerstaking gegaan. Ze vinden dat ze als criminelen worden behandeld in het detentiecentrum. van de hongerstakers vertelt in Trouw dat ze niet gebeld mogen worden, hun paspoort moesten inleveren en vingerafdrukken moesten afstaan. Een ander zegt in de krant: “Wat heb ik misdaan? Ik heb asiel aangevraagd. Dat is het enige.”

Volgens Trouw gaat het om asielzoekers die nog niet uitgeprocedeerd zijn. Zes mensen gingen op 30 april in hongerstaking. Een dag later sloten zich 13 anderen bij hen aan. Een medisch team houdt de hongerstaker nauwlettend in de gaten, laat Justitie weten. Geprobeerd wordt om met hen het gesprek aan te gaan opdat zij snel weer beginnen met eten.

Volgens de internationale actiegroep No Border Netwerk heeft zondag telefonisch contact gehad met de opgesloten asielzoekers. “Hun eis is eenvoudig, maar voor de Nederlandse autoriteiten niet zo vanzelfsprekend als het zou behoren te zijn: vrijheid”, aldus de werkgroep Deportatieverzet in een verklaring. Volgens de organisatie bevinden zich onder de stakers ‘veel vrouwen en kinderen’ onder de stakers.

Trouw: Asielzoekers Schiphol in hongerstaking

Geef een reactie

Laatste reacties (38)