Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schadevergoeding voor asielzoekers wegens Australische opvang

  •  
14-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
AUSTRALIA-CHRISTMAS ISLAND-BOAT-REFUGEES

© 2001-10-20 10:31:00 A boat carrying an estimated 180 asylum seekers claiming to be fleeing Afghanistan is intercepted by the Australian navy early hour of 20 October 2001. The vessel is now m

De Australische regering moet 70 miljoen Australische dollar – zo’n 47 miljoen euro – betalen aan ruim 1.900 asielzoekers. Dat is de uitkomst van een rechtszaak waarin nu is geschikt. De asielzoekers hadden de zaak aangespannen vanwege de slechte toestand van de Australische opvangkampen.
Australië heeft op de eilanden Nauru en Papoea-Nieuw-Guinea kampen ingericht waar asielzoekers worden opgevangen in kampen. Het land laat de asielzoekers niet toe op eigen grond. In plaats daarvan betaalt de Australische overheid landen als Nauru om de kampen te onderhouden, wat hen al jaren stevige kritiek oplevert van zowel de Verenigde Naties al verschillende mensenrechtenorganisaties. Ook onder de Australische bevolking is er veel weerstand tegen de manier waarop vluchtelingen worden behandeld door de overheid. De asielzoekers leven onder erbarmelijke toestanden in de kampen.
Uit een rapport van Amnesty International en Human Rights Watch bleek vorig jaar dat veel asielzoekers in de kampen te maken hebben met psychische problemen als gevolg van de opsluiting en de manier waarop zij behandeld worden. Eerder dit jaar brak in een van de kampen op Papoea-Nieuw-Guinea, Manus, een opstand uit. Daarbij kwam een persoon om het leven en raakten nog eens 69 anderen gewond. Op Nauru staken vorig jaar twee asielzoekers zichzelf in brand.
Ruim 1.900 asielzoekers die in kamp Manus verbleven of nog steeds verblijven spanden daarom een zaak aan tegen de Australische overheid. De regering besloot echt niet te wachten tot de zaak daadwerkelijk voor de rechter kwam en schikte met de asielzoekers, hoewel formeel nog steeds alle aansprakelijkheid ontkend wordt. Het bedrag van de schadevergoeding wordt verdeeld over de asielzoekers. Daarbij wordt gekeken naar hoe lang iemand in het kamp heeft gezeten en wat diegene daar heeft moeten doorstaan.
De advocaat van de asielzoekers heeft laten weten dat kamp Manus op Papoea-Nieuw-Guinea in oktober van dit jaar zal worden gesloten.
Bronnen: NRC , BBC  / foto: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.