Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Asielzoekers uit veilige landen vaker in criminaliteit'

  •  
30-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
340 keer bekeken
  •  
7366532750_d3639573ba_z

© cc foto: Ramon Vasconcellos

De Telegraaf publiceert vandaag cijfers uit een politierapport over criminaliteit van asielzoekers in 2015 en 2016. Volgens de krant komt de criminaliteit steeds vaker voor de rekening van mensen uit landen die weinig kans maken op een verblijfsvergunning,namelijk Albanië, Georgië, Marokko en Algerije. Ze worden vooral verdacht van diefstallen, misdrijven tegen de persoonlijke integriteit (zoals bedreiging of aanranding), overtredingen, verstoring van de openbare orde of verzet bij aanhouding en vernielingen.
Zes maanden geleden kreeg de Telegraaf een tip dat de Nationale Politie rapportages over criminaliteit onder asielzoekers bijhoudt. De Telegraaf heeft de stukken opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.
In de stukken zou ook staan dat asielzoekers die misdaden plegen en worden gepakt niet altijd worden vervolgd. Volgens de krant gebeurt dat in de hoop dat ze zo sneller uit te zetten zijn, maar is die hoop regelmatig tevergeefs.
Update 13.00 uur Volgens demissionair minister Blok van Veiligheid en Justitie is de bewering van de Telegraaf dat criminele asielzoekers niet worden vervolgd omdat dat hun uitzetting in de weg zit volkomen onzin. ‘Zo’n beleidslijn bestaat niet,’ aldus Blok. Ook zegt hij dat na 2015 en 2016 juist beleid is gemaakt om asielzoekers zo snel mogelijk te beoordelen op hun kans op een verblijfsvergunning. ‘Als iemand tijdens zijn asielprocedure gevangen genomen moet worden, dan gebeurt dat en daarna start gewoon de uitzettingsprocedure.’
Bron: Telegraaf , ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.