11

Asielzoekers verlaten toch massaal tentenkamp

90 verlaten kamp in Osdorp vrijwillig, tien blijven achter… Aanstaande vrijdag wordt tentenkamp ontruimd

Zo’n negentig van de honderd uitgeprocedeerde asielzoekers die in het tentenkamp in Amsterdam-Osdorp zitten, vertrekken donderdag vrijwillig. Aanstaande vrijdag wordt het kamp ontruimd.


Asielzoekers die vrijwillig vertrekken kunnen een maand gebruik maken van de daklozenopvang. Dat heeft burgemeester Van der Laan hen aangeboden. Bijna alle asielzoekers gaan daar nu op in. De tien die achterblijven hebben aangekondigd in het kamp te zullen blijven tot het wordt ontruimd. Ze zullen zich lijdzaam verzetten.

Van der Laan heeft acties en demonstraties rondom het kamp verboden. Toch hebben asielzoekers sympathisanten opgeroepen donderdag naar het kamp te komen. Ook zijn slaapplekken voor de nacht van donderdag op vrijdag beschikbaar.

Sinds eind september bivakkeren de asielzoekers in het kamp. Onder hen zijn asielzoekers die uitgeprocedeerd zijn, maar niet terug kunnen naar het land van herkomst omdat het niet mee wil werken. Ook zijn er bij die niet terug willen, omdat ze naar eigen zeggen hun leven niet zeker zijn.

Woensdagmorgen bepaalde de rechter dat het tentenkamp opgedoekt moet worden. Omwonenden hebben er last van en de geestelijke en lichamelijke gezondheidstoestand van de demonstranten baren zorgen. Ook wordt het kamp steeds groter; dat druist in met de voorwaarden waaronder Van der Laan het tentenkamp tijdelijk heeft toegestaan.

NOS: Tentenkamp morgen al bijna leeg

Geef een reactie

Laatste reacties (11)