7

ASN Bank: Kamer, verbied investeren in clusterbom

Het internationale verdrag clustermunitie 1 augustus 2010 van kracht. Investeren in de controversiĆ«le wapens blijft mogelijk

De ASN Bank doet een voorstel aan de Tweede Kamer om het investeren in clusterbommen te verbieden. Het internationale verdrag rond clustermunitie wordt op 1 augustus 2010 van kracht. Waarschijnlijk zal Nederland dit verdrag op korte termijn ratificeren. “Het is onbegrijpelijk om wel het verdrag te ratificeren maar ruimte te laten om in deze sector te investeren”, aldus ASN.

 

De bank schrijft op zijn website

De ASN Bank is blij met deze stap en roept de Tweede Kamer op ook het voorstel om investeringen in clustermunitie te verbieden te steunen. Met wapens is veel geld te verdienen. Dat is een van de redenen dat er door banken en pensioenfondsen nog volop in wordt geïnvesteerd. Een verbod is veel effectiever dan het over te laten aan de sector.
Het is onbegrijpelijk om wel het verdrag te ratificeren maar ruimte te laten om in deze sector te investeren. ASN Bank heeft altijd een consequent beleid gevoerd door alle investeringen in wapenproductie af te wijzen. Reden daarvoor is dat veel conflicten in de wereld mede veroorzaakt worden door de eenvoudige beschikbaarheid van wapens.
Geen enkele financiële instelling zou het acceptabel moeten vinden om rendement voor haar klanten te verdienen met investeringen in wapens. Dat betekent dus ook het bizarre onderscheid laten varen tussen ‘goede’ en ‘slechte’ wapens. ASN Bank is daar al decennia consequent in, door geen cent in clusterbommen of ander wapentuig te investeren.

Foto: Fr3d.org (Flickr CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (7)