166

‘Asociale’ constructie levert rijke ouders honderden euro’s huurtoeslag op

Rijke ouders maken op slinkse wijze legaal misbruik van de Toeslagenwet om zo hun kind honderden euro’s per maand aan huurtoeslag te geven. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws. Kamerleden hebben bevestigd dat dit misbruik van toeslagen plaatsvindt en willen dat er een einde gemaakt wordt aan de ‘asociale’ constructie.

RTL legt uit:

Het werkt zo: ouders kopen een woning en verhuren die aan hun kind. Dat kind kan vervolgens huurtoeslag aanvragen. De ouders mogen zelf bepalen hoeveel huur ze vragen en kunnen er zo dus voor zorgen dat hun kind recht heeft op huurtoeslag. 

Steeds meer rijke ouders gebruiken hun vermogen om een huis voor hun kind te kopen, omdat ze voor spaargeld op de bank nauwelijks nog rente ontvangen. Om ervoor te zorgen dat ze de truc met de toeslagen succesvol kunnen toepassen, hoeven ze vervolgens niet zelf slim aan het rekenen te slaan. Dat doet de Consumentenbond wel voor hen. Op de site staan tips en adviezen om maandelijks een zo hoog mogelijk bedrag richting het kind te laten vloeien.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zegt dat het afgelopen moet zijn met deze constructie. Ook is hij er niet over te spreken dat een organisatie als de Consumentenbond een helpende hand biedt:

Dit is misbruik van sociale regelingen. Huurtoeslag is bedoeld om je huis te financieren en niet om via een constructie, via schenkingen, de schatkist te plunderen. Daar moet echt een einde aan komen.

De Consumentenbond zelf vindt dat er niks mis is met de tips en adviezen, de constructie is immers legaal. En volgens een woordvoerder is het ‘echt een fijne oplossing’ in de huidige krappe woningmarkt.

CDA, GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren zijn het eens met het PvdA-standpunt. Volgens Pieter Omzigt (CDA) is de constructie onwenselijk: ‘Huurtoeslag is bedoeld als sociale voorziening en daar moet het voor gebruikt worden.’

Het is niet duidelijk hoeveel mensen precies gebruik maken van de constructie.

cc-foto: Mystic_Mabel

Geef een reactie

Laatste reacties (166)