53

Assad blijft zitten waar hij zit

Syrische president komt in zeldzame tv-speech met 'oplossingen', maar weigert op te stappen

Na 21 maanden van opstand heeft de Syrische president zondag een zeldzame één uur durende tv-speech gehouden. Hierin zei Assad dat zijn land te gronde wordt gericht door moordlustige criminelen met jihadistische elementen. Hij geeft buitenlandse opstandelingen de schuld van de oorlog. Van een volksopstand is volgens hem geen sprake.


De opstandelingen zijn volgens de Syrische president moordlustige criminelen en terroristen, die de opstand een revolutie noemen. “Ze noemen hun opstand een revolutie, maar daar heeft dit niets mee te maken. Deze revolutie heeft geen leider en de rebellen behoren niet tot politieke partijen of ideologieën”, aldus Assad.

In zijn speech kondigde de president een vredesconferentie aan, waaraan alleen Syriërs mogen deelnemen die vreedzaam oppositie hebben gevoerd. Hij noemde een waslijst aan eisen waaraan de opstandelingen moeten voldoen, voordat met hen gepraat kan worden over hervormingen. 

De marionetten van het westen moeten het land uit en de Syrische opstandelingen moeten hun wapens neerleggen. Als die het beste met Syrië voor hebben, kan een dialoog beginnen.

Zo moeten regionale en internationale machten hun steun voor gewapende groepen stoppen. “Hierna zullen wij een wapenstilstand inlassen en het hardhandige optreden van de veiligheidstroepen stoppen.” Alle buitenlanders moeten het land uit. Ook zei Assad een internationale interventie niet te zullen accepteren. Hij dreigde:

Ze willen de onafhankelijk van Syrië afpakken, maar dat laten we niet toe. Syrië zal vrij en soeverein blijven.

In totaal zijn er al meer dan 60.000 doden gevallen in Syrië.

NRC: Tegenvallende speech Assad, weinig constructieve plannen Syrië

Geef een reactie

Laatste reacties (53)