9

Assad-interviewster: erin geluisd of erg naïef?

Oud-Vogue journalist Joan Juliet Buck interviewde Asma Assad, vrouw van... Na maanden van radiostilte geeft ze nu uitleg over haar rooskleurige portret: 'Ik ben erin geluisd'

Erin geluisd of naïef? Schrijfster Joan Juliet Buck reisde aan de vooravond van de geweldsuitbarstingen in Syrië af naar de familie Assad. Ze interviewde First Lady Asma al-Assad, die Syrië beschreef als een huishouden waarin democratie heerst. Het interview werd destijds afgeschilderd als een PR-stunt, waaraan het modeblad gewillig meewerkte.

In 2011 kreeg oorlogsfotograaf James Nachtwey de opdracht een serie te maken van het Syrische presidentsgezin Assad, dat in maart in het modeblad verscheen. De serie was opgezet door een Amerikaanse pr-firma Brown Lloyd James, welke 25 duizend dollar ontving van de Syrische regering voor het organiseren van de fotosessie. Het begeleidende artikel omschreef de vrouw van president Assad, Asma al-Assad, als ‘een roos in de woestijn’ en sprak zeer positief over de familie. Buck beweert nu dat ze erin ‘geluisd’ is door de het aandringen van Vogue en de manipulaties van de familie Assad. 

De timing van het kritiekloze stuk was uitermate pijnlijk. Zo pijnlijk zelfs dat het artikel uiteindelijk offline werd gehaald, Vogue zijn excuses aanbood en het contract van Joan Juliet Buck met Vogue niet werd verlengd.

Deze week vertelt de interviewster voor het eerst haar kant van het verhaal. Daaruit blijkt dat ze, ondanks haar kennis van de regio, uitermate naïef is geweest. Ze vroeg niet door over gevoelige onderwerpen, wist dat haar computer werd gehacked, zag een mobiele gevangenis staan bij een winkelcentrum, en zo gaat ze nog even door in haar verklaring. Bovendien gaf ze een zoon van Assad voor zijn verjaardag, omdat ze niet met lege handen wilde aankomen, een USB-stick met daarop een versie van het interview. Daar heeft ze geen woord over geschreven in de uitwerking van het artikel.

De Vogue-journaliste beweert nu dat ze het verhaal niet eens wilde maken, maar dat ze ‘er in werd gevleid’ door haar hoofdredactrice.

Wat vind jij? Was haar interview de actie van een naïeve journaliste? Is ze erin geluisd? Of probeert Buck een domme fout alsnog goed te praten?

Eerder verscheen op Joop: Modeblad Vogue werkte mee aan PR-stunt Assad

Lees de volledige verklaring bij The Daily Beast: Joan Juliet Buck: Mrs. Assad Duped Me

Parool: ‘Naïeve’ Vogue-journaliste klaagt dat ze is bedrogen door Asma Assad

Geef een reactie

Laatste reacties (9)