18

Assad isoleert betogers met internet blokkade

Zware aanval op demonstranten in Syrië ... 34 doden ... veiligheidsdiensten gebruiken zware artillerie

Syrische autoriteiten hebben de internettoegang van zo’n tweederde van het land platgelegd. President Assad wil voorkomen dat betogers beelden van de protesten via internet de wereld over sturen. Eerder deze week werd de gemartelde 13-jarige Hamza Al-Khatib symbool van de betogingen in Syrië die door de veiligheidsdiensten van Assad op een brute wijze worden neergeslagen. Al-Khatib’s lichaam werd weken na zijn overlijden zwaar verminkt teruggegeven aan zijn familie.

Vrijdag zijn één van Syrië’ grootste protesten 34 mensen gedood. Het bloedbad vond plaats in Hama waar veiligheidsdiensten het vuur openden op demonstranten. In de stad Rastan werd zelfs zware artillerie gebruikt om de menigte in bedwang te houden. Elders in het land gingen veiligheidsdiensten demonstranten te lijf met knuppels, traangas en waterkanonnen.

Mensenrechtenactivisten schatten dat bij het neerslaan van de betogingen in Syrië al meer dan 1100 mensen zijn omgekomen. Voor de betogers is internet een belangrijk machtsmiddel om te laten zien dat president Assad zijn bevolking terroriseert. De Franse krant Le Monde schrijft dat uit  een Transparantie Rapport van Google blijkt dat het internetgebruik vrijdag drastisch daalde. Op de dag dat tienduizenden betogers de straat op gingen, waren social network sites als Twitter en Facebook onbereikbaar.

Internettoegang wordt beheerd door SyriaTel dat eigendom is van de staat. Zo’n 18 procent van de bevolking heeft toegang tot internet. Volgens Franse verslaggevers is de vrijheid op het Syrische web flink aan banden gelegd met het aantreden van Assad in 2000.
Volkskrant: Tientallen doden in Syrië

Geef een reactie

Laatste reacties (18)