10

Assad kondigt generaal pardon voor deserteurs aan

Syrische president bedankt volk zo voor - omstreden - herverkiezing ... Oud-VN-gezant: Syrië wordt het nieuwe Somalië

De Syrische president Bashar al-Assad heeft een generaal pardon aangekondigd voor ‘kidnappers’ en ‘terroristen’ in Syrië. Als cadeau voor het land, vanwege zijn – weliswaar omstreden – herverkiezing tot president. Buitenlanders die naar Syrië zijn getrokken ‘om zich aan te sluiten bij een terreurorganisatie of een terroristische daad te begaan’, krijgen van de president amnestie. Hoe rekbaar het begrip ‘amnestie’ is, moet nog blijken, schrijft NRC. De buitenlanders kunnen zich volgende maand overgeven aan de autoriteiten.

De aankondiging van Assad komt op een curieus tijdstip; volgens de opgestapte speciale VN-gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, laat Assad dagelijks martelingen uitvoeren onder vijftig- tot honderdduizend gevangenen. Een parlementslid van de Syrische regering noemt het gebaar van Assad, omdat hij nog eens 7 jaar over het land mag regeren.

In het door de Syrische staatsmedia verkondigde decreet staat dat ook legerdeserteurs en ontvoerders van Syrische burgers worden gepardonneerd. Reeds veroordeelden krijgen bovendien strafverlaging; zo wordt een aantal doodstraffen omgezet in levenslange celstraffen.

In Syrië woedt al sinds 2011 een hevige burgeroorlog. Sinds de opstand heeft de president meerder malen al een pardon beloofd, maar het kwam er niet eerder van. Ruim 160.000 mensen zijn inmiddels omgekomen in de oorlogen, miljoenen mensen zijn gevlucht voor het geweld.

Brahimi schetst in Der Spiegel dan ook een doemscenario. Volgens hem wordt het Syrië van de toekomst het nieuwe Somalië. “Ze werken nog steeds de oorlog in de hand in plaats van de vredesmissie te helpen”, aldus Brahimi.

NRC: Assad komt met generaal pardon, Brahimi schetst doembeeld voor Syrïe

cc-foto: Pan Photo

Geef een reactie

Laatste reacties (10)