14

Assad’s troepen arresteren tientallen nabij Libanese grens

VIDEO: Ook de prominente schrijver Ali Abdullah is opgepakt

In de Syrische stad Zabadani nabij de Libanese grens hebben troepen van Assad zondag tientallen burgers gearresteerd. Dat vertelden activisten aan de Israëlische krant Haaretz. Voordat de schemering inviel omsingelden tanks en soldaten de stad die dertig kilometer van de hoofdstad Damascus ligt. Voor de inval werd Zabadani afgesloten van het telefoonnetwerk, internet en elektriciteit.


Volgens het Lokale Coördinatie Committee (LCC) die toezicht houdt op de demonstraties, zijn er hele groepen mensen in Zabadani gearresteerd. Op de videobeelden is te zien hoe trucs met soldaten de stad binnenreden en huizen binnengaan. De veiligheidstroepen van Assad hielden de afgelopen vier maanden meerdere ‘opschoonacties’ bij de grens van Libanon en Turkije. Velen burgers vluchten om die reden de grens over.

Ook de prominente schrijver Ali Abdullah is zondag opgepakt. Zijn zoon die in Washington woont, vertelt dat het huis van zijn 61-jarige vader in de ochtend werd overvallen door tien soldaten. Abdullah is een seculiere denker en bracht vier jaar door in de Syrische gevangenis. Hij is lid van een pro-democratische groep van intellectuelen en oppositieleden die vanuit Damascus hun kritiek uitten op het regime van president Assad. Abdullah, pas sinds mei 2011 vrijgekomen was herstellende van een hartoperatie.

De oppositie heeft zich inmiddels verenigd in een een raad die de Nationale Raad van Verlossing heet. De 25 vertegenwoordigers van islamisten, liberalen en onafhankelijken willen Syrië democratischer maken en hopen samen een blok te vormen tegen president Assad.

Haaretz: Syrian troops arrest dozens in town near Libanon border

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (14)