85

Assad steunt Poetin door dik en dun

Assad prijst Poetin om "overname" de Krim

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom de situatie in Oekraïne.


Update vrijdag 15:30
De Syrische president is vol lof over de “rationele benadering” van Poetin. In een brief prijst Assad de Russische president om zijn inspanningen de veiligheid en stabiliteit op de Krim te hertellen. Volgens Assad is dat “wijs beleid”.

“Rusland werd door terroristische extremisten geconfronteerd met een poging tot een staatsgreep, het recht en democratie waren in gevaar”, aldus de Syrische president. Namens de bevolking van (het verscheurde) Syrië spreekt Assad zijn solidariteit met Poetin uit, meldt het Syrische persbureau SANA.

Update vrijdag 11:20

Valentina Matvijenko, het hoofd van de Russische Federatieraad, zegt dat er tussen de twee “broedernaties” nooit een oorlog zal komen:

Het [de veronderstelde dreiging van oorlog tusen de twee landen, red] is complete onzin. En reflecteert absoluut niet onze intenties, onze gevoelens van empathie en de pijn die wij voelen voor het Oekraïnse volk.

Maar, stelt Matvijenko, als het volk van de Krim via een referendum besluit zich bij Rusland te willen aansluiten, dan zal het hogerhuis dat besluit steunen. De Oekraïense interim-president Toertsjinov spreekt klare taal over het referendum. Hij noemde de afscheiding en het referendum illegaal. Vrijdag ontvangt Matvijenko een delegatie uit de Krim, waaronder de door Moskou geïnstalleerde leider van het parlement Vladimir Konstantinov.

Update donderdag 23.45
Minister Jeroen Dijsselbloem schat dat in Nederland voor enkele honderden miljoenen euro’s aan Oekraïens geld verborgen is. Dat heeft de minister van Financiën in Pauw & Witteman laten weten. De EU heeft een lijst opgesteld van 18 Oekraïeners, die ervan worden verdacht staatsfondsen te hebben verduisterd. Inmiddels is in Nederland de jacht op dit geld van start gegaan. Op een aantal rekeningen is inmiddels al beslag gelegd, aldus de minister. Voor een deel stond het geld op persoonlijke rekeningen, in andere gevallen gaat het om geld dat via bv’s aan een van de 18 gelinkt kan worden.

Update donderdag 19.15
De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdagavond een korte persconferentie gehouden, waarin hij nogmaals zijn steun uitsprak voor Oekraïne en haar burgers. Het aansluiten van de Krim bij Rusland, zonder overleg met de legitieme en democratische overheid van Oekraïne, is onrechtvaardig, benadrukte de president. Ook de referendum die zal worden gehouden op 16 maart, is volgens Obama niet rechtsgeldig, omdat Oekraïne wordt genegeerd bij de besluitvorming. De president roept Rusland op overal – in alle delen van Oekraïne en de Krim – controleurs toe te laten. Door middel van dialoog tussen Oekraïne, de Krim en Rusland, hoopt Obama op deëscalatie. Lukt dit niet, dan dreigt Obama ‘zullen we ons standvastig blijven verzetten’ en de bevolking van Oekraïne blijven steunen.

De Volkskrant schrijft inmiddels dat het Poolse ministerie bekend heeft gemaakt dat de Amerikanen bij een eerder geplande militaire oefening in Polen meer vliegtuigen zullen inzetten. De Volkskrant schrijft:

Naast transportvliegtuigen worden nu ook twaalf F-16’s ingezet. Volgens een ambassadeur in Warschau zou dit zijn ‘om de bondgenoten van de VS gerust te stellen in het licht van de Oekraïne-crisis’. Aan de oefening doen in totaal 300 Amerikaanse militairen mee.

Update donderdag 18.10
De EU-regeringsleiders hebben een akkoord bereikt over te nemen maatregelen tegen Rusland. Dat heeft Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad laten weten. Echt hun tanden laten zien doen de Europese leiders nog niet. De sancties houden in dat het overleg met Rusland over visumvrij verkeer wordt opgeschort en ook de onderhandelingen over een nieuw algemeen handelsakkoord worden tijdelijk stil gelegd. De Europese leiders overwegen nog het bevriezen van Oekraïense activa.

Update donderdag 17.20 uur
De NAVO heeft Rusland opgeroepen om zijn troepen uit de Krim terug te trekken. De organisatie staat achter Oekraïne in “de grootste bedreiging voor de Europese veiligheid sinds het einde van de Koude Oorlog”. De Volkskrant citeert NAVO secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen:

Oekraïne is een gewaardeerde en langdurige partner voor de NAVO. Op deze moeilijke momenten staat de NAVO achter Oekraïne. De NAVO waakt over Oekraïne’s soevereiniteit, integriteit en de fundamentele principes uit het internationale recht.”

Update donderdag 16.50

Russische troepen hebben een schip laten zinken zodat Oekraïense schepen geen toegang hebben tot de westelijke Krim, zo meldt de Volkskrant.

Op Twitter deelt journalist Tom Barton deze foto:

Update donderdag 14.20 uur
De Krim heeft zich per decreet aangesloten bij Rusland. Dat meldt de Volkskrant op basis van berichtgeving van persbureau Reuters. Oekraïense strijdkrachten op de Krim zullen worden beschouwd als “bezetters”, zegt de vicepremier van de Krim. Ze zullen zich moeten overgeven of zijn grondgebied verlaten. Alleen de Russische strijdkrachten worden nog gezien als legitiem, aldus de Volkskrant.

In Rome voert momenteel de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry overleg met zijn Russische collega Lavrov.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek noemt de eenzijdige afscheiding “illegaal”. “Er is geen juridische grond voor”, aldus Jatsenjoek. Hij riep Rusland op om “diegene die voor een scheuring van Oekraïne zijn niet te steunen”. De Krim blijft een autonoom deel van Oekraïne, zo stelde de premier. 

De Oekraïense strijdkrachten zullen in actie komen als de Russische interventie escaleert en op Oekraïens terrein komt, schrijft de Volkskrant. “We staan klaar om ons land te verdedigen”, zei premier Jatsenjoek tijdens een persconferentie in Brussel.

Oekraïense troepen hebben tot nu toe nog niet hoeven reageren op de Russische overname op de Krim. Maar als de interventie zich uitbreidt, kan dit veranderen, aldus Jatsenjoek. “We zullen ons niet overgeven of het schoothondje van Rusland worden.”

Eerder
De regering van de Krim stemde donderdagochtend unaniem in met een voorstel om onderdeel van Rusland te worden. Dat meldt de Volkskrant op basis van berichtgeving van persbureau RIA Novosti. Ondertussen werken Russische parlementsleden aan wetgeving die het makkelijker moet maken voor buitenlandse regio’s of landen om toe te treden tot de Russische federatie. Dit meldde initiatiefnemer, Sergej Mironov. De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag tijdens de vergadering met de Veiligheidsraad de aanvraag van de Krim besproken. Een referendum over de toekomst van het schiereiland is vervroegd van 30 maart naar 16 maart. 

11 duizend soldaten
De Volkskrant schrijft dat de Krim momenteel onder controle staat van zo’n 11 duizend Russische militairen. De nieuwe premier van het strategisch belangrijke schiereiland, Sergeij Aksjonov, heeft dat bevestigd. De oproerpolitie en veiligheidstroepen worden volgens Aksjonov versterkt door ‘zelfverdedigingstroepen’, in totaal elfduizend man sterk. Allen of de meesten van hen zijn vermoedelijk Russisch, hoewel de Russische president Vladimir Poetin ontkent militairen naar Oekraïne te hebben gestuurd.

De nieuwe regering in Kiev eist samen met westerse landen dat Rusland zijn militairen van de Krim terugtrekt. Nieuwssite NU.nl schrijft dat voor de Krim-premier Aksjonov en de voorzitter van het regionale parlement een arrestatiebevel is uitgevaardigd. De twee hebben met hun ”stappen richting afscheiding” in strijd met de grondwet gehandeld, zo luidt de aanklacht die donderdag via Oekraïense media naar buiten kwam.

Over de ontkenning van Poetin dat het om Russische troepen gaat, is met name de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry ongekend hard. Kerry noemde dit “het meest schokkende stukje Russische fictie sinds Fjodor Dostojevski schreef dat twee plus twee vijf is”. Onder de titel ‘De tien ficties van Poetin’ gaf de Amerikaanse regering ook een lijst uit van bewering van de Russische president die niet zouden kloppen.

EU in overleg
Voorafgaand aan het Europese topoverleg liet premier Rutte via Twitter weten dat ook de EU het gedrag van Rusland veroordeelt. “De-escalatie en dialoog moeten de kernwoorden zijn”, aldus de premier. 

Het is nu nog te vroeg voor sancties tegen Rusland, zei Rutte. De premier geeft de voorkeur aan een politieke oplossing, maar sluit niet uit dat er uiteindelijke zware sancties kunnen worden opgelegd. “We bekijken de situatie van uur tot uur.”

11 miljard
Over financiële steun aan de Oekraïne is Nederland wat minder terughoudend. De Tweede Kamer ging woensdagavond akkoord met een steunpakket van 11 miljard euro. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de Europese leiders daar donderdag eveneens mee instemmen. Dat meldt onder anderen RTL Nieuws.

Tegelijkertijd heeft de EU al besloten om de financiële tegoeden van de afgezette president Janoekovitsj te bevriezen. De NOS meldt dat zijn naam voorkomt op een lijst van de EU die later vandaag wordt gepubliceerd. Woensdag werd bekend dat de EU de tegoeden van 18 Oekraïners heeft bevroren die staatsfondsen zouden hebben verduisterd. De sanctie geldt voorlopig voor een jaar. 

De nieuwe Oekraïense premier Jatsenjoek zegt dat functionarissen van de regering-Janoekovitsj tientallen miljarden euro’s hebben weggesluisd. Minister Dijsselbloem van Financiën zei woensdag in het debat met de Tweede Kamer dat er inderdaad meldingen zijn dat Oekraïense functionarissen ook in Nederland geld hebben geprobeerd weg te halen.

Geef een reactie

Laatste reacties (85)