Laatste update 23:24
13

Assad: Pas wapenstilstand als Syrië gezuiverd is

De Syrische president Assad is na de val van Aleppo niet van plan een wapenstilstand in het verwoeste Syrië in te voeren. Dat heeft hij woensdag gezegd in een interview met de Russische staatstelevisie. Wat Assad betreft kan er pas sprake zijn van vrede als het hele land ‘gezuiverd’ is. In het interview deed Assad ook een handreiking naar de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump.

Trump kan met de Verenigde Staten een ‘natuurlijke bondgenoot’ van Syrië worden, zei Assad. Daarvoor zal Trump wel het Amerikaanse beleid ten opzichte van de oorlog in Syrië moeten wijzigen. De Syrische oppositiegroepen worden door de Verenigde Staten als gematigd rebellen beschouwd en in sommige gevallen gesteund in hun strijd tegen het regeringsleger. Assad wil dat Trump de rebellen als terroristen en extremisten bestempeld.

‘Er zal gevochten worden tot het hele land van hen gezuiverd is,’ zei Assad over de rebellen. Daarbij haalde hij Palmyra aan, dat onlangs op Islamitische Staat heroverd werd, als voorbeeld. Hoe Assad heel Syrië in handen wil krijgen liet hij tijdens het interview in het midden, dat is iets wat hij met bondgenoten Rusland en Iran wil coördineren. ‘Eerst moet Aleppo worden veiliggesteld.’

De manier waarop Assad Aleppo ‘veiligstelt’ is volgens ooggetuigen en hulporganisaties, niets minder dan een slachtpartij onder de burgerbevolking in het oostelijk deel van de stad. Vanuit de lucht worden hele wijken met de grond gelijkgemaakt, terwijl ondertussen grondtroepen burgers op straat zouden executeren. Ook zouden Syrische regeringssoldaten vrouwen misbruiken.

Dinsdagavond kwam het tot een staakt-het-vuren tussen de rebellen en de regeringstroepen. Onderdeel van dat bestand was dat zo’n vijfduizend opstandelingen en hun familieleden uit de stad gehaald zouden worden. Het staakt-het-vuren werd echter al snel geschonden en inmiddels zijn de gevechten in de stad weer opgelaaid. Aan de geplande evacuaties is daarmee ook een einde gekomen, ondanks druk van onder andere Turkije en de Verenigde Staten op Iran en Rusland.

Update 23.00 uur: Het lijkt erop dat het bestand toch doorgaat. Volgens een woordvoerder van de rebellen in Aleppo zal donderdag toch worden begonnen met het evacueren van opstandelingen en hun familieleden uit het oosten van de verwoeste stad. Ook bronnen binnen het regeringsleger bevestigen dat het tijdelijk staakt-het-vuren wordt hervat. Er zou een akkoord bereikt zijn tussen de rebellen en het regeringsleger waarbij de rebellen twee door hen belegerde dorpen in de provincie Idlib opgeven. In ruil daarvoor mogen de rebellen en anderen die dat willen Oost-Aleppo verlaten. Eerder op woensdag werd het bestand opgeschort nadat er opnieuw gevechten waren uitgebroken. Beide partijen beschuldigden elkaar ervan het staakt-het-vuren te hebben geschonden. In de loop van de dag laaiden de gevechten verder op.

Bronnen: De Morgen, NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (13)