9

Assange bekent beetje kleur

WikiLeaks-oprichter wil als libertariër Australische senaat in

Julian Assange, de oprichter van klokkenluiderssite WikiLeaks wil als libertariër deelnemen aan de verkiezingen voor de Australische senaat. De Australiër verblijft in Engeland onder huisarrest in afwachting van zijn mogelijke uitlevering aan Zweden. Dat staat zijn kandidaatstelling niet in de weg.

Julian Assange (1)
De kandidaatstelling kondigde hij al eerder aan op Twitter maar nu maakt de hacker ook duidelijk waar hij politiek staat. In een interview met de Sydney Morning Herald zegt Assange dat hij omschreven kan worden als een libertariër die ervoor wil zorgen dat de overheid zich zo min mogelijk met het persoonlijk leven bemoeit. Ook wil hij opkomen voor vrije media. Als inspirerend voorbeeld noemt hij onder meer Don Chipp, oprichter van de Australian Democrats, een D66-achtige sociaal-liberale partij die in 1977 werd opgericht en dertig jaar later van het politieke toneel verdween. 

Assange zegt dat zijn kandidaatstelling is ingegeven door de aanvallen die de sociaaldemocratische premier Julia Gillard op hem deed. Zij bestempelde het werk voor WikiLeaks tot een ‘illegale’ actitviteit. Hij bekritiseert zowel de regerende Labour Party als de liberale partij. De eerste maakt zich volgens Assange vooral schuldig aan vriendjespolitiek terwijl de Liberals vooral de belangen dienen van grote bedrijven.  Hij stelt dat de partijen teveel op elkaar lijken.

Australië richt zich teveel op de Verenigde Staten, een supermacht die volgens de WikiLeaks-oprichter op het punt van instorten staat. Hij maakt zich ook druk over de intensivering van de controle op burgers door de staat.

Assange weet nog niet of hij onafhankelijk kandidaat zal zijn, zich aansluit bij een bestaande partij of zelf een nieuwe partij opricht. De meeste steun krijgt hij van kiezers die op de Green Party stemmen.

cc-foto: Ben Bryant

Geef een reactie

Laatste reacties (9)