60

Assange mag worden uitgeleverd

Rechter: Aantijgingen zwaar genoeg voor uitlevering ... WikiLeaks-oprichter gaat direct in hoger beroep ... Advocaten vrezen uitlevering door Zweden aan VS

WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag worden uitgeleverd aan Zweden. Dat heeft een rechter in Londen donderdag bepaald, zo meldt de Britse krant The Guardian. Assange wordt in Zweden door twee vrouwen beschuldigd van aanranding en verkrachting. Hij heeft altijd ontkend en zegt nu in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter.

The Guardian meldt dat het uitleveringsverzoek van Zweden door de rechter als valide is beoordeeld. De verdediging van Assange (39), van oorsprong Australiër, betoogde dat het uitleveringsverzoek geen geldigheid had, omdat Assange niet in staat van beschuldiging is gesteld. De WikiLeaks-voorman zou alleen gezocht worden voor verhoor. Het Zweedse openbaar ministerie, in Londen vertegenwoordigd door een Britse aanklager, beweert echter Assange in Zweden wel degelijk gezocht wordt met als doel om hem te vervolgen. Daarom zou het verzoek toch gehonoreerd moeten worden. 

De advocaten van Assange vrezen dat hun cliënt vanuit Zweden naar de VS zal worden uitgeleverd. De Australiër heeft Washington tegen zich in het harnas gejaagd met de publicatie van geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan en recentelijk met het lekken van briefwisselingen van Amerikaanse ambassades over de hele wereld.

Voor uitlevering aan de VS moet echter ook weer toestemming worden gevraagd aan de rechter in Londen die de zaak voorzit. Voorlopig zal ook van uitlevering aan Zweden geen sprake zijn. Assange gaat in hoger beroep tegen de beslissing. In afwachting hiervan wordt hij wel weer in de gevangenis gezet, omdat Zweden geen systeem van borgtocht kent.

Geef een reactie

Laatste reacties (60)