10

Assange vecht tegen uitlevering

Advocaten publiceren verdediging online

Julian Assange, oprichter van klokkeluiderssite WikiLeaks staat vandaag voor de rechter in London om zijn uitlevering aan Zweden aan te vechten. Dat meldt de New York Times. In Zweden wordt hij door twee vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik en verkrachting. Assange heeft de aantijgingen ontkend. Hij en zijn advocaten geloven dat een heksenjacht tegen hem gaande is, omdat WikiLeaks gevoelige documenten over Irak, Afghanistan en Amerikaanse diplomatie heeft gepubliceerd.

De New York Times schrijft dat het waarschijnlijk een cruciaal moment in de zaak zal worden. Assange werd op verzoek van Zweden in Groot Brittannië aangehouden en in eerste instantie ook gevangen gezet. Later kwam hij op borgtocht vrij en mocht hij de rest van de zaak in vrijheid, maar onder elektronisch toezicht afwachten.

Assanges advocaten zullen de rechter in Londen vragen om hem niet te laten uitleveren aan Zweden, omdat de kans bestaat dat hij vandaaruit weer wordt uitgeleverd aan de VS, die nog een appeltje met hem te schillen hebben vanwege de door WikiLeaks gelekte documenten.Assange zou in de VS een groot risico lopen gevangen te worden gezet op Guantanamo Bay en zelf ter doodstraf te krijgen, zo zullen de advocaten betogen.

De advocaten publiceren voorafgaand aan de rechtszitting hun hele verdediging online, zo meldt de Britse krant The Telegraph maandag. Officieel is Assange nog niet in staat van beschuldiging gesteld. Zweden vraagt om zijn uitlevering, zodat hij kan worden verhoord door de politie daar.

Lees meer bij NY Times: Wikileaks Founder Back in Court to Challenge Extradition

The Telegraph: Julian Assange extradition lawyers to publish entire defence online

Geef een reactie

Laatste reacties (10)