21

Assange wil met eigen partij ‘machthebbers eerlijk houden’

Oprichter klokkenluiderssite WikiLeaks richt partij op en kandideert zich voor Australische Senaat

Julian Assange, oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks, heeft in zijn thuisland Australië een nieuwe partij opgericht. De partij wil er voor zorgen dat “de machthebbers eerlijk blijven”, aldus de vroegere hacker die al meer dan een jaar noodgedwongen in de Londense ambassade van Ecuador vastzit.


Assange maakte de oprichting van zijn partij via een videoconferentie bekend, zo meldt de Belgische krant De Morgen. De WikiLeaksvoorman kandideert zich zelf voor de Australische Senaat. Vijf anderen worden genomineerd voor de Tweede Kamer. “Hij heeft gezegd dat hij naar Australië wil terugkomen om zijn ambt uit te oefenen”, aldus partijwoordvoerster Samantha Cross in de Sydney Morning Herald. “Hij heeft goede hoop dat dit zal lukken.”

Het Australische kiessysteem staat Assange toe een ander lid van de Wikileakspartij te nomineren om hem te vervangen als hij verkozen zou zijn maar zijn zetel in de Senaat niet kan opnemen.

Assange zocht zijn toevlucht in de Ecuadoraanse ambassade in Londen omdat hij bang was dat hij eerst naar Zweden en van daaruit naar de VS zou worden uitgeleverd. Hij wordt in Zweden beschuldigd van verkrachting, maar vermoedt dat Zweden hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten omdat hij vertrouwelijke diplomatieke documenten op Wikileaks publiceerde.

De Morgen: Assange (WikiLeaks) richt eigen partij op in Australië

Geef een reactie

Laatste reacties (21)