27

Assanges stunt kost supporters tonnen

375 duizend dollar hadden prominenten ingezameld om Assange uit de bak te krijgen

Julian Assange zit veilig in de ambassade van Ecuador, maar toen hij daarheen vluchtte verbrak hij het hem opgelegde huisarrest. Voor de mensen die de borg opbrachten om hem uit de cel te krijgen betekent dit waarschijnlijk dat ze hun geld nooit meer terug zullen zien, schrijft Time.

Journaliste Jemmima Khan was een van de supporters van Assange die een bijdrage leverde aan zijn borgstelling. Op Twitter uit zij haar verbazing over Assanges vlucht:

De WikiLeaks-oprichter zocht woensdag zijn toevlucht in de ambassade van Ecuador in Londen. Onlangs heeft een Britse rechtbank besloten dat Assange naar Zweden kan worden uitgeleverd, omdat dat land hem wil horen over beschuldigingen van verkrachting aan zijn adres. Assange vrees echter dat dit de weg vrijmaakt voor zijn uitlevering aan de VS, waar hem de doodstraf zou kunnen wachten voor hoogverraad. Dit omdat hij met WikiLeaks Amerikaanse staatsgeheimen bekend heeft gemaakt.

Sommige van zijn supporters steunen Assange ook in zijn laatste poging om uit handen van de Amerikaanse justitie te blijven. Andere denken dat de zaak in Zweden daar niets mee te maken heeft en vinden dat hij daar dus gewoon zijn verantwoordelijkheid moet nemen, schrijft Time. Intussen heeft Ecuador een asielaanvraag van Assange in behandeling genomen. De Britse krant The Guardian schrijft dat daarover mogelijk donderdagavond al een besluit valt.

Foto voorpagina cc: Ben Bryant

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)