256

Asscher: Bezuinigingen doorzetten

Minister van Sociale Zaken houdt vast aan begrotingstekort van maximaal drie procent

Onze minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher (PvdA), vindt – in tegenstelling tot wat er in het PvdA-partijprogramma staat – dat het hoog tijd is om het begrotingstekort terug te dringen. Met Brussel is een maximum tekort van drie procent afgesproken, en dat moeten we dan ook zo snel mogelijk in orde maken. Zelfs wanneer dat nieuwe bezuinigingen betekent.

De collegae van Asscher, en tevens partijgenoten, minister Dijsselbloem (Financiën) en PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom, lieten eerder weten dat de drie procent-norm hen juist niet heilig is. Afspraak is echter afspraak, laat Asscher in een interview met de krant van Wakker Nederland weten.

Asscher:

Ik vind niets goedkoper dan hier nu te zeggen: Nee hoor, geen cent eraf. We zullen doen wat nodig is […] Ik vind het op orde brengen van de overheidsfinanciën niet een kwestie van: nu even niet. Als je het over vertrouwen hebt, dan gaat het ook over je schulden afbetalen. Ik heb nooit gevonden dat we per se voor Brussel moeten bezuinigen, maar we moeten zorgen dat de staatsschuld niet veel hoger wordt.

De vice-premier schuwt zelfs een nieuwe bezuinigingsronde niet. Als er een nieuwe snoeioperatie nodig is om de begroting in orde te maken, dan moet die er ook komen. Wel wil hij dat er meer rekening gehouden wordt met de effecten op de ontwikkeling van de economie.

In het verkiezingsprogramma van de PvdA staat overigens juist dat de partij streeft naar begrotingsevenwicht, maar pas in 2017. Haastige spoed is zelden goed, zoiets:

Het pact (het Stabiliteit- en Groeipact, red) heeft als belangrijkste regel dat landen hun structureel tekort op orde brengen, dus rekening houdend met de conjunctuur. De PvdA houdt zich hieraan en richt zich op een begrotingsbeleid dat zicht biedt op structureel begrotingsevenwicht in 2017.

Uit de meest recente cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat het begrotingstekort in 2013 uit zal komen op 3,3 procent. Dit jaar was dat nog 3,8 procent.

Lees ook op Joop: Dijsselbloem: Regels zijn regels

NRC: Asscher: geen hoger tekort, mogelijk nieuwe bezuinigingen nodig

Geef een reactie

Laatste reacties (256)