49

Asscher botst met werkgevers over schijnconstructies

Opdrachtgevers willen niet verantwoordelijk zijn voor misstanden bij onderaannemers

Opdrachtgevers willen niet verantwoordelijk zijn voor de naleving van de cao door hun onderaannemers. Dit plan van minister Asscher (Sociale Zaken) minister Asscher moet schijnconstructies tegengaan, maar werkgeversorganisaties vinden de uitbreiding van hun verantwoordelijkheid te ver gaan.

In het kabinetsplan wordt de opdrachtgever van bijvoorbeeld een bouwproject aansprakelijk gemaakt voor alle werknemers van dat project, ook al werken ze via onderaannemers. Werkgevers staan wel achter de bestrijding van schijnconstructies, waarbij werknemers via buitenlandse bedrijven werken zodat ze niet volgens de Nederlandse cao hoeven te worden betaald. Zij denken echter niet dat de uitbreiding van hun aansprakelijkheid zal helpen. Het FD haalt een aantal van hen aan:

Het komt over als een zwaktebod dat de opdrachtgever de controle van de cao moet doen”, zegt Machiel van der Kuijl, directeur van verladervereniging EVO. “Vaak is de malafide onderaannemer verdwenen. Dus wordt de schade maar op de opdrachtgever verhaald”, vult adviseur Jørgen Hulsmans van Bouwend Nederland aan.

Het wordt een ramp”, zegt Aart van der Gaag, tot vorige week directeur van uitzendbrancheorganisatie ABU. “Er zijn 1200 cao’s in Nederland. Als een opdrachtgever daar een deel van moet kennen en controleren is dat al moeilijk. Ik ben buitengewoon bang dat de uitwerking daarvan tot enorme bureaucratie gaat leiden.

De opdrachtgever zou bovendien inzicht moeten krijgen in de bedrijfsvoering en winstmarges van een onderaannemer als hij wil controleren of in de prijs van de opdracht wel het juiste loon zit verwerkt, aldus het FD.

Volgens Sociale Zaken is een uitbreiding van de zogeheten ketenaansprakelijkheid het effectiefste instrument om schijnconstructies aan te pakken. Het ministerie werkt nu het wetsvoorstel uit, waarvan de kern is dat de opdrachtgever moet weten met wie hij in zee gaat en zich niet kan verschuilen achter onderaannemers.

FD: Werkgevers wijzen aansprakelijkheid voor misstanden onderaannemers af

Foto-cc: PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (49)