166

Asscher: Grenzen zijn grenzen

Update: Lodewijk Asscher reageert aan tafel bij Pauw en Witteman ... Illegalenkwestie bespreekbaar voor VVD; PvdA-minister Dijsselbloem bedankt ... PvdA-leider krijgt steun van Eindhovense partijleden voor strafbaar stellen illegaliteit ... Samsom blijft bij afspraken met VVD ... Tilburgse hoogleraar Van Kalmthout: asielzoekers vastzetten heeft geen zin  

PvdA-leider Samsom kreeg dinsdag in Eindhoven de steun van partijleden voor zijn besluit om illegaliteit strafbaar te stellen. Een meerderheid aanvaardde zijn toelichting op het besluit om een congresmotie over de kwestie naast zich neer te leggen. Dat meldt onder andere de NOS woensdag.


Dit artikel wordt bijgewerkt. Updates vindt u onderaan

Loyaliteit
Samsom zei op de bijeenkomst in Eindhoven dat het strafbaar stellen van illegaliteit is geaccepteerd om loyaal te zijn aan de VVD, aldus de NOS. Hij koos ervoor om de totale set afspraken met de VVD over het asielbeleid te verdedigen. De PvdA-leider bleef daarbij wijzen op het kinderpardon, beperking van vreemdelingdetentie en wijziging van het gevangenisregime.

Volgens de PvdA-leider was de VVD erg snel met het uitvoeren van het kinderpardon, een wens van de PvdA in het regeerakkoord. Daarom moet de PvdA met andere zaken nu ook loyaal zijn aan de VVD, zei hij.

Lelijke afspraak
Op het PvdA-congres eind vorige maand werd een motie tegen de strafbaarheid van illegaliteit vrijwel unaniem aangenomen. Samsom legde de oproep van het congres naast zich neer en koos ervoor om zijn afweging tot aan een extra ledenraad, komende zondag, te gaan uitleggen op meerdere bijeenkomsten. Vooruitlopen op eventuele consequenties wilde hij dinsdagavond nog niet, zo schrijft de Volkskrant

De PvdA-leider zei begrip te hebben voor de moeite die veel leden hebben met het idee dat mensen een boete kunnen krijgen omdat ze illegaal in Nederland zijn. “Het is een lelijke afspraak die niets oplost. Het is symboliek die de VVD belangrijk vindt. Maar wij zorgen dat het leven van vluchtelingen verbetert.”

Samsom gaat nu ook in Groningen en Den Haag in debat met zijn achterban. In Utrecht is zondag een extra ledenraad. 

Begrip en kritiek
Tijdens de drukbezochte bijeenkomst dinsdagavond klonk opnieuw kritiek op het asielbeleid. Zo werd de fractie onder meer verweten mee te doen aan de “verrechtsing van de politiek”, schrijft NRC Handelsblad. Maar er was ook begrip en steun voor de positie van Samsom, schrijft de krant, die een verslaggever ter plekke had.

Vastzetten asielzoekers levert niks op 
Trouw schrijft woensdag dat het vastzetten van asielzoekers weinig zin heeft.

Ongeveer zesduizend asielzoekers worden jaarlijks opgesloten in afwachting of ze Nederland uit vrije wil of onder dwang verlaten. Meer dan de helft belandt weer op straat, omdat uitzetting niet mogelijk is. De krant sprak hierover met Tilburgse hoogleraar vreemdelingenrecht Anton van Kalmthout en stelde hem de vraag of opsluiten effectief is.

De overheid meent van wel. “Driekwart van de mensen in vreemdelingenbewaring verlaat binnen drie maanden het land”, laat een woordvoerder van staatssecretaris Teeven (Immigratie en Asiel) weten.

Van Kalmthout ziet het anders.

“Opsluiten is de zwaarste sanctie. Als je mensen al vastzet, dan zou dat zonder beperkingen moeten gebeuren. Waarom mag iemand maar twee uur bezoek ontvangen, worden mobiele telefoons afgenomen, is er geen bewegingsvrijheid? Als je mensen meer beperkt dan noodzakelijk is voor het doel – dat ze meewerken aan terugkeer – werkt dat contraproductief. Ik denk dat dit nu ook bij de hongerstaking speelt.”

Teeven heeft beterschap beloofd nadat de Russische activist Alexander Dolmatov in een uitzetcentrum zelfmoord pleegde, een dag voordat hij zou worden uitgezet. Van Kalmthout daarover:

“Teeven heeft een onderzoek toegezegd, terwijl we de antwoorden allang weten. Dit gaat al vijftien jaar zo, in golfbewegingen. Een jaar of zes geleden werd een op de vijf Nederlandse cellen gebruikt voor vreemdelingendetentie. Daarop kwam veel kritiek. Nu wordt het weer minder, ook door de bezuinigingen op het gevangeniswezen.

Opsluiten van asielzoekers is een druppel op een gloeiende plaat. Van de zesduizend die jaarlijks worden vastgezet, moet meer dan de helft weer op straat worden gezet omdat uitzetten niet kan. Dan blijven er nog drieduizend over, die terug moeten naar hun land. We hebben honderdduizend mensen zonder geldige papieren in Nederland, we zijn dus dertig jaar bezig om die mensen tegen heel veel geld het land uit te zetten. Dat kan creatiever.”

Update 12.30: VVD wil best over strafbaarstelling illegalen praten
Het strafbaar stellen van illegaliteit is bespreekbaar voor de VVD, zo meldt de Volkskrant. Mocht PvdA-leider Diederik Samsom dat willen “dan valt erover te praten”, aldus VVD-kringen. “Deze kwestie is ons geen kabinetscrisis waard.”
Volgens een VVD-bron heeft Samsom tot dusver nog niet gevraagd om de illegalenkwestie te bespreken met de coalitiepartner. Formeel is die door de VVD tot dusver afgedaan als een interne PvdA-zaak. Volgens de bron beseft de VVD dat de strafbaarheid van illegaliteit erg gevoelig ligt bij de PvdA. Als Samsom wil praten, dan zullen de liberalen daar geen nee tegen zeggen, aldus de Volkskrant.

Op Twitter wordt gesuggereerd dat de VVD over de illegalenkwestie zou willen praten om de positie van staatssecretaris Weekers veilig te stellen. Die ligt onder vuur vanwege een grootschalige fraude met belastingtoeslagen door Bulgaren. 

Update 15.00 PvdA-minister Dijsselbloem wijst aanbod VVD van de hand
PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) ziet er niets in om met de VVD opnieuw te gaan onderhandelen over het strafbaar stellen van illegaliteit. Volgens de minister zijn in het regeerakkoord zorgvuldige afspraken gemaakt, met plussen en minnen voor beide partijen. Nieuwe onderhandelingen zouden ten koste gaan van de winstpunten voor de PvdA kunnen gaan. De minister zei dat woensdag na de ministerraad. Dijsselbloem was in de kabinetsformatie de rechterhand van PvdA-leider Diederik Samsom. Die heeft nog niet gereageerd op het aanbod van de VVD.

Update 9 mei PvdA-minister Asscher reageert aan tafel bij Pauw en Witteman

Lodewijk Asscher was woensdagavond te gast bij het VARA-programma Pauw en Witteman. Hierin sprak hij nogmaals zijn steun uit voor het handelen van Diederik Samsom na het congres. Hij noemt het belangrijk om voor hen die, buiten hun eigen schuld, niet terug kunnen naar het land van herkomst, opzoek te gaan naar een passende oplossing. Na enig aandringen van de heren Pauw en Witteman erkent Asscher dat dit voor een aantal uitgeprocedeerde asielzoekers kan betekenen dat ze in Nederland toch asiel krijgen.

Trouw: Vastzetten asielzoekers levert weinig rendement op

NRC: Kritiek en begrip voor Samsom tijdens ledenbijeenkomst PvdA

Volkskrant: Samsom verdedigt compromis asielbeleid

NOS: Samsom krijgt steun leden Eindhoven/Loyaal blijven aan de VVD

Geef een reactie

Laatste reacties (166)