Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Asscher: Houwers in Kamer is 'slecht voor aanzien politiek'

  •  
20-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
asschertas300_01.jpg
Het is volgens Asscher niet uit te leggen aan de kiezer dat Kamerleden eerst terugtreden en vervolgens op eigen titel terugkeren
De terugkeer van oud-VVD-Kamerlid Johan Houwers in de Tweede Kamer is ‘slecht voor het aanzien van de politiek’, aldus vicepremier Lodewijk Asscher. Houwers is wegens het plegen van hypotheekfraude niet meer welkom in de VVD-fractie, maar eist zijn zetel wel op en vormt een eenmansfractie in de Kamer.
Volgens Asscher is het aan de Kamer om het kabinet en de ministers te controleren en kritiek uit te oefenen, maar speelt daarnaast de kwestie van het aanzien van de politiek als geheel:
Daarvoor is het slecht als mensen die in zo’n situatie verkeren, in weerwil van wat hun partij wilde en in weerwil van wat mensen begrijpen, hun zetel innemen.
Het is volgens Asscher niet uit te leggen aan de kiezer dat Kamerleden eerst terugtreden en vervolgens op eigen titel terugkeren. Een Kamerlid heeft echter het recht die zetel naar believen in te vullen dus aan zogenoemde ‘zetelroof’ valt verder weinig tegen te doen. Toch wil de minister van Binnenlandse Zaken een gesprek met de Tweede Kamer over hoe er moet worden omgegaan met politici die zetels meenemen.
Houwers stond bij de VVD-fractie op de lijst om Mark Verheijen op te volgen, die onlangs opstapte na gedoe over zijn declaratiegedrag. Maar omdat ook Houwers niet van onbesproken gedrag was en zich volgens Justitie schuldig heeft gemaakt aan hypotheekfraude, was hij niet meer welkom in de VVD-fractie. De oud-VVD ‘er wordt woensdagmiddag beëdigd als Kamerlid en keert dan na ruim anderhalf jaar terug in de Tweede Kamer.
Cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.