30

‘Asscher is gezwicht voor de druk uit Turkije’

Terugkijken: Sadet Karabulut en Zihni Özdil in Buitenhof over de draai van Lodewijk Asscher samen te gaan werken met conservatieve Turkse organisaties

Lodewijk Asscher van de PvdA is gezicht voor de druk uit Turkije en de autoritaire en dictatoriale houding van Erdogan. Dat zegt SP-kamerlid Sadet Karabulut zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Karabulut was te gast samen met schrijver Zihni Özdil, beiden opiniemaker bij Joop, om te praten over het nieuws dat Lodewijk Asscher deze week aankondigde samen te gaan werken met de conservatieve Turkse organisaties die hij vorig jaar nog onder toezicht wilde stellen omdat ze niet transparant waren.

Karabulut was verbaasd over de draai van Asscher, Zihni Özdil niet. Hij was van mening dat de vicepremier zijn kritische uitspraken vorig jaar alleen maar voor de bühne deed en voor de ‘boze blanke stem die ze zijn kwijtgeraakt’. Maar samenwerking met dergelijke organisaties is in zijn ogen als samenwerken met neonazi’s. Dat gaat niet leiden tot integratie. Özdil doelde in het gesprek op onder andere de conservatieve Süleymanli beweging, Milli Görüs en de Gülenbeweging.

Karabulut van de SP had de draai van Asscher minder verwacht en vermoedde dat Asscher is teruggefloten door Turkije. ze zegt onder andere:

Erdogan is nogal dictatoriaal en autoritair en Turkije heeft ook een boodschap op internet geplaatst: “Nederland dit pikken wij niet: jullie nemen dit terug, wij zijn bondgenoten, of anders gaan wij ons gang wel. Als dit zo doorgaat, gaan ze via de moskeeën taallessen en hulp aan Turkse onderdanen in Nederland organiseren.

Karabulut noemde de minister ongeloofwaardig. En ook Zihni Özdil uitte scherpe kritiek op Asscher. Kijk hier de uitzending van Buitenhof terug.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)