67

Asscher legt zich niet neer bij stageverbod illegalen

Amsterdamse wethouder vindt dat een stage gezien moet worden als een leerovereenkomst

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher legt zich niet neer bij het stageverbod voor illegalen. Zij mogen in Nederland wel onderwijs volgen, maar geen stage lopen vanwege de ontbrekende verblijfsvergunning. Door deze maatregel van het kabinet kunnen tientallen illegalen hun opleiding in Nederland niet afmaken, maar krijgen ze een certificaat.

Asscher schrijft in een brief naar de Tweede Kamer dat hij zich niet neerlegt bij het besluit. Hij vindt dat het kabinet ook andere regels kan treffen voor illegalen. Zo oordeelde een kantonrechter in Arnhem dat een illegaal wel stage mocht lopen omdat volgens hem sprake was van een leerovereenkomst en geen arbeidsovereenkomst.

In het regeerakkoord staat dat illegaliteit strafbaar gesteld moet worden. Bedrijven die illegalen een stageplek aanbieden riskeren om die reden een boete van 8000 euro als ze toch een stageovereenkomst met hen sluiten. Initiatiefnemer Jos Verhoeven, directeur van de Start Foundation vindt dat overheid jongeren het recht op onderwijs ontneemt.

Zij hebben ergens een toekomst: krijgen ze een verblijfsvergunning, dan hebben ze dankzij een stage een kwalificatie voor de arbeidsmarkt; moeten ze terug naar hun land van herkomst, dan hebben ze extra bagage om daar in hun onderhoud te voorzien.

Verhoeven richtte eind vorig jaar daarom het Stoutfonds op die de boetes voor werkgevers gaat betalen. Bij het fonds hadden zich eind vorig jaar 26 werkgevers aangemeld.

Een Kamermeerderheid vindt dat het stageverbod voor illegalen opgeheven mag worden. Asscher benadrukt in zijn brief dat het certificaat geen oplossing is. 

“De essentie van het beroepsonderwijs is het leren in de praktijk. Door het afgeven van een theorieverklaring valt het wezen van het beroepsonderwijs weg.”

Parool: ‘Stageverbod illegalen maakt opleiding zinloos’
Meer op Joop.nl: Stoutfonds betaalt eerste stage illegaal

cc-foto: Jos van Zetten
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (67)