91

Asscher: nazi bij Pauw was ‘dieptepunt’

Minister spreekt zich uit over optreden NVU-voorman bij de talkshow

Minister Lodewijk Asscher heeft zich tijdens het integratiedebat donderdag uitgesproken over het optreden van Constant Kusters (NVU) in Pauw. Hij zegt er ‘jeuk aan zijn handen’ van gekregen te hebben.

Ook sprak de minister zich uit over het opkomende rechts-extremisme met de bedreigingen en aanslagen aan het adres van politici en hij noemde het ‘hondsbrutaal dat er neonazi’s zijn die deze inspraakavonden verstoren’.

Dit gebeurde nadat hij veel kritiek gehad tijdens het debat. Hij zou volgens vele partijen niet genoeg stelling nemen tegen alle vormen van extremisme in Nederland. De VVD en de SP maken zich zorgen om het salafisme in Nederland. Dat zou een stroming van de soennitische islam zijn die volgens de AIVD ‘antidemocratische en onverdraagzame’ elementen bevat. 

Ook worden de zorgen over het rechts-extremisme geuit. D66’er Sjoerd Sjoerdsma vraagt zich af wat de minister van plan te doen tegen de groei van die groep extremisten. Kamerlid Sadet Karabulut verwijt Asscher ervan met het integratiebeleid te ‘zwalken’. Ook vragen de twee partijen zich af waarom de minister geen stelling genomen heeft toen de Turkse president Erdogan Nederlandse-Turken wierf om te stemmen. 

Daarnaast eisen de SP, D66, GroenLinks en de PvdA dat Asscher zich beter inzet voor de integratie voor de vluchtelingen. Die krijgen nu momenteel pas taallessen nadat er duidelijkheid is over een verblijfsstatus. Dat moet volgens de partijen allemaal veel eerder gebeuren. 

cc foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (91)