84

Asscher: ‘Nederlandse werknemer ziek door stress’

Ziekte door werkstress bij veel bedrijven onbespreekbaar ... 100.000 werknemers zouden regelmatig worden gepest

Niet bacillen en virussen, maar stress is de hoofdoorzaak voor zieke werknemers. Maar liefst een derde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door psychische klachten die samenhangen met het werk, dat schrijft minister Asscher in een brief aan de Tweede Kamer. Een verstoorde balans tussen werk en privé, werkdruk en/of baanonzekerheid, zou de klachten opwekken. Ook agressie en geweld op de werkvloer leiden tot ziekteverzuim.

Asscher noemt ziekte door werkstress in veel bedrijven nog onbespreekbaar. Hij daarom een maatschappelijke dialoog op gang brengen, samen met werkgevers en werknemers, om het probleem aan te pakken. Het plan zal komend voorjaar in werking treden en lopen tot 2018. De eerste twee jaar wordt gefocust op het tegengaan van werkdruk, agressie, geweld en intimidatie. De laatste twee jaar van het project zal men zich richten op het bestrijden van discriminatie en pesten op de werkvloer.

Volgens Asscher staan vooral flexwerkers en mantelzorgers bloot aan werkstress, maar ze zijn daarin niet alleen. 2,1 miljoen werknemers gaven in 2012 aan geregeld onder hoge tijdsdruk te moeten werken. 100.000 werknemers zeiden systematisch te worden gepest.

cc-foto: Guiseppe Savo

Geef een reactie

Laatste reacties (84)