29

Asscher niet eens met weren Bulgaren en Roemenen door steden

Minister: BSN ontzeggen mag niet en benadeelt alleen migranten, louche uitzendbureaus en huisjesmelker buiten schot

Wie dreigt overlast te veroorzaken in Rotterdam en Den Haag, wordt in de toekomst mogelijk geweerd uit de steden. Althans, indien je uit Roemenië of Bulgarije komt. Tegen de wil van het kabinet in gaan de steden namelijk proberen immigranten geen burgerservicenummer te verstrekken, als twijfel is over de woonplaats. De plannen van de steden zijn in strijd met de Nederlandse wet, maar daar hebben ze lak aan.

Minister Asscher van Sociale Zaken wijst de gemeenten erop dat zij op basis van Europese regels verplicht zijn om een burgerservicenummer te verstrekken, schrijft Trouw. Het weigeren daarvan is bovendien nadelig voor de migranten. Zij worden dan getroffen, en niet de huisjesmelkers en/of de malafide werkgevers, aldus de minister.

Asscher noemt het “goed dat steden maatregelen nemen om de komst van Bulgaren en Roemenen in goede banen te leiden”, maar denkt dat de voorstellen van Rotterdam en Den Haag niet de juiste manier zijn. “Bulgaren en Roemenen moeten worden ondersteund als ze uitgebuit worden en bestraft als ze overlast veroorzaken.” 

Eerder
Vanaf januari vrezen de steden een toename van overlast van Roemenen en Bulgaren, die vanaf dat moment vrij toegang zouden moeten hebben tot de Nederlandse arbeidsmarkt. In Rotterdam en Den Haag zijn ze bang dat te veel migranten in één huis gaan wonen en zo overlast zullen veroorzaken. De oplossing: ze de algehele toegang weigeren, ook wanneer dat in strijd is met de wet. Dat schrijft het AD

De steden willen straks van iedere migrant die hier tijdelijk komt werken eerst controleren of het adres waarop de migrant staat ingeschreven klopt en of er niet al te veel andere mensen wonen. Wanneer twijfel heerst over de verblijfplaats, wordt een BSN-nummer geweigerd. Het burgerservicenummer is noodzakelijk om te kunnen werken.

De Rotterdamse wethouder Hamit Karakus:

De ambtenaren van minister Plasterk zeggen dat we dit niet kunnen doen volgens de wet. Maar we gaan het zo doen en de minister moet dan maar zeggen dat het niet kan en waarom.

In een brief aan de minister hebben de steden laten weten dwars tegen de regels van Binnenlandse Zaken in te zullen gaan.

cc-foto: Corporatie_NL

Geef een reactie

Laatste reacties (29)