Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Asscher regelt extra hulp voor vrijwilligers bij inburgeren asielzoekers

  •  
12-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
inburgeren
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) regelt extra begeleiding voor vrijwilligers die asielzoekers helpen bij het leren van de Nederlandse taal om de inburgeringstoets te halen. Steeds minder migranten halen het examen. In 2011 waren het er ruim 25000 en in 2015  slechts 5000. Asscher hoopt door meer te investeren in de trainers de aantallen te verbeteren. In EenVandaag geeft de minister een toelichting op de regeling die maandag van kracht gaat.
De regeling betreft de verbetering van de lessen aan leerlingen die nog geen verblijfsstatus hebben en dus geen toegang hebben tot inburgeringscursussen, maar al wel voorbereid moeten zijn. De vrijwilligers die de taallessen geven, krijgen training van professionals over hoe het beste informatie over te dragen. Dat gebeurt over het hele land in dertig groepen van vijftien deelnemers.
De gemeente was voorheen verantwoordelijk voor de kosten van de inburgeringscursus. Die wet werd in 2013 gewijzigd. Vanaf toen werden inburgeringsplichtigen zelf verantwoordelijk voor het doen van een inburgeringscursus, het afsluiten van een lening daarvoor en het behalen van het examen. Soms krijgen zij daarbij hulp en begeleiding van vrijwilligers maar sindsdien haalt maar 26,6 procent het inburgeringsexamen. De rest doet niet mee of haalt het niet.
Voor de inburgeringscursus kan er 10.000 euro bij DUO geleend worden. Als het examen niet op tijd gehaald wordt, moet de lening terugbetaald worden. Ook kan je een boete van 1250 euro krijgen. Vervolgens is het dan niet mogelijk om te naturaliseren en de Nederlandse nationaliteit te krijgen.
Vluchtelingenwerk Nederland maakt zich zorgen over de slechte cijfers bij het halen van het inburgeringsexamen en de verwachting dat asielzoekers alles zelf moeten regelen. Door het vertraagde leren van de taal en de beperkte mogelijkheden in het azc raken mensen achtergesteld. Daar moet volgens directeur Dorine Manson zo snel mogelijk iets aan gedaan worden.
Bij het inburgeringsexamen worden er vragen gesteld die wellicht geboren en getogen Nederlanders zelf niet – zonder Googlen – zouden kunnen beantwoorden. De nationale relevantie van hoe lang de Afsluitdijk is en wat het grootste meer in Nederland is, is niet helemaal duidelijk. Toch wordt er van migranten verwacht die informatie te leren en daarop te slagen.
Naast het verbeteren van de begeleiding start minister Asscher ook een onderzoek naar waar precies de knelpunten liggen bij het halen van het inburgeringsexamen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.