69

Asscher: ‘Tweet CDA-Kamerlid over Gario echt helemaal fout’

Minister: 'Activist 'graaipiet' noemen echt heel goedkope manier van proberen grappig te doen'

In Pauw legde presentator Jeroen Pauw aan minister Asscher de omstreden tweet voor van CDA-Kamerlid Michel Rog die antipiet-activist Quinsy Gario deze week een graaipiet noemde. Asscher keurt de tweet ten zeerste af.


Pauw toonde de CDA-tweet nadat Asscher reageerde op de stroom aan racistische reacties op een selfie van zwarte Oranje-spelers (vanaf 15:00 in video). De minister vroeg zich daarover hardop waarom toch zoveel mensen denken dat het grappig is om dergelijk racistisch commentaar te leveren. Pauw stelde: “Ik zeg niet dat zoveel mensen dat doen vanwege dat, maar als je nu ziet dat een Tweede Kamerlid eigenlijk precies hetzelfde doet. Wat zegt u daarvan als minister van Integratie?” 

Asscher reageerde:

Ik hoor niet over Kamerleden te oordelen maar dit is gewoon echt helemaal fout. Want die Quinsy Gario, die voert actie tegen Zwarte Piet. Daar hebben veel mensen moeite mee maar hij zegt ‘dat wordt als een stereotypering gebruikt’. Wat doet deze Michel Rog? Die gaat hem Piet noemen, een zwarte man. Daarmee bevestigt hij helemaal dat hij zelf niet snapt waar die discussie over gaat.

Dat vind ik allemaal nog tot daar aan toe maar hij heeft vervolgens die tweet verwijderd en is onder een steen gaan zitten in de hoop… (Jeroen vult aan: ‘dat het over zal waaien’). Ik vind dat je een vergissing kunt maken en denken ‘dat had ik niet moeten zeggen’ maar dan moet je even ‘sorry’ zeggen. Maar ik vind dit een heel goedkope manier van proberen grappig te doen.

Overigens vergist Asscher zich want Rog heeft de tweet niet verwijderd. Hij heeft alleen niet meer op de kwestie gereageerd. Evenmin als partijleider Buma. Volgens critici is Rog een exponent van het populisme dat steeds verder oprukt bij het CDA.

Eerder: CDA Kamerlid maakt Quinsy Gario uit voor ‘graaipiet’

Geef een reactie

Laatste reacties (69)