18

Asscher: vecht discriminatie door rechter aan

Nederlandse vrouw kreeg lagere arbeidsongeschiktheidsvergoeding van Haagse rechter wegens geslacht en Turkse afkomst ... Asscher: ga in beroep

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken moedigt de Turks-Nederlandse vrouw Ezra Coskun aan in beroep te gaan tegen een discriminerend vonnis door een Haagse rechter, dat meldt het AD. De Turks-Nederlandse vrouw van twintig, die tien jaar geleden een hersenbeschadiging opliep na een aanrijding door een motor, krijgt een lagere arbeidsongeschiktheidsvergoeding nadat de rechter oordeelde dat ze vanwege haar achtergrond sowieso tien jaar niet zou werken, omdat ze kinderen zou krijgen.

Asscher wil dat het vonnis wordt getoetst door het College voor de Rechten van de Mens, zo schrijft hij in antwoord op Kamervragen van het CDA. Hij merkt daarbij op dat slechts 10 procent van de Nederlandse vrouwen (tijdelijk) stopt met werken na het krijgen van een kind.

Ezra Coskun krijgt nu een uitkering van 70.000 euro in plaats van 550.000 euro. Haar advocaat is voornemens de beslissing aan te vechten:

Dit is seksediscriminatie. Wij willen een herberekening.

Het oordeel van de rechter is extra vreemd, omdat uit cijfers van het CBS juist blijkt dat niet-westerse allochtone vrouwen vaker dan autochtone een fulltime baan hebben:

Werkende vrouwen van niet-westerse herkomst, vooral van de tweede generatie, hebben vaker een fulltime baan dan autochtone vrouwen. Het CBS spreekt van een voltijdbaan vanaf een dienstverband van 35 uur per week of meer. In 2012 had van de eerste generatie 36 procent en van de tweede generatie 46 procent een voltijdbaan, tegenover 27 procent van de autochtonen.

Lees ook op Joop: Turks-Nederlandse vrouw krijgt lagere schadevergoeding om ‘cultuur’

cc-foto: Scott*

Geef een reactie

Laatste reacties (18)