33

Asscher waarnemend burgemeester Amsterdam

Vanochtend benoemd en beëdigd in het provinciehuis in Haarlem... Asscher (PvdA) trad al op als tijdelijke plaatsvervanger van opgestapte Cohen... Meerderheid Amsterdamse fractievoorzitters heeft voor gestemd, D66 protesteert

Lodewijk Asscher is vrijdagochtend benoemd tot waarnemend burgemeester van Amsterdam. Hij werd beëdigd in het provinciehuis in Haarlem door de commissaris van de koningin in Noord Holland.

Door redactie Joop

Ik heb in het belang van de stad aangeboden om dit te gaan doen”, zei Asscher vrijdag. “Als zoiets onverwachts gebeurt als het terugtreden van een geliefde burgemeester, dan is het belang van de stad en de continuïteit van het bestuur van het grootste belang. Daarom heb ik het gevoel dat ik dit hoor te doen.”

Asscher (PvdA) werd beëdigd door Elisabeth Post, waarnemend commissaris van de Koningin in Noord-Holland. De PvdA’er begint dinsdag als waarnemend burgemeester. Eerst moet hij nog terugtreden als wethouder.
Asscher trad als loco-burgemeester al op als tijdelijk vervanger van de onlangs vertrokken burgemeester Job Cohen. Hij gaat Amsterdam naar verwachting enkele maanden besturen, tot er een opvolger voor Cohen is aangewezen. Cohen stapte vorige week op om lijsttrekker van de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen te worden.

De afgelopen dagen ging Asscher’s naam al veelvuldig over de lippen. Hij had zelfzelf al aangeboden en Cohen en de andere wethouders hadden hem ook gevraagd om de functie van waarnemend burgemeester op zich te nemen.
Volgens commissaris van de koningin Post heeft een meerderheid van de fractievoorzitters in de Amsterdamse gemeenteraad ingestemd met de benoeming van Asscher. Post wilde niet zeggen wie er tegen was, maar van de week zei D66 al hem niet de beste kandidaat te vinden.

D66 wil dat de waarnemend burgemeester iemand wordt die al eens burgemeester van een grote stad is geweest, maar bovenal iemand die boven de politieke partijen staat. De partij houdt vandaag om 13.00 uur een persconferentie over de benoeming van Asscher. PvdA en D66 maakten eerder deze week nog bekend samen de kern van het nieuwe Amsterdamse te willen vormen. Een woordvoerder van D66 wilde nog niet zeggen of de partij hier nu op terugkomt.

Update 19-03: Vanwege de dubbelrol van Asscher stapt D66 uit de collegebesprekingen.

Update 20-03: SP is nu in beeld. Krijgt Amsterdam een linkse coalitie?

Update 22-03: Informateur Eberhard van der Laan probeerde de breuk tussen PvdA en D66 te lijmen. Hij sprak maandagmorgen met D66 in een poging alsnog de besprekingen te hervatten, zo meldt Het Parool. Later op de dag liet een D66-woordvoerder weten dat het gesprek geen nieuwe inzichten heeft opgeleverd. De partij blijft weigeren de onderhandelingen over een nieuw college te hervatten zolang Lodewijk Asscher waarnemend burgemeester is.

Asscher was sinds 2006 wethouder Financiën, Economische Zaken, Onderwijs, Inburgering en Jeugd in Amsterdam. Hij kwam na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2002 in de Amsterdamse raad. Naast zijn fractievoorzitterschap hij zich bezig met de commissie Algemene Zaken. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 behaalde de PvdA in de gemeente Amsterdam Asscher als lijsttrekker een grote verkiezingsoverwinning, de partij ging van 15 naar 20 zetels. Tot 2006 was Asscher universitair docent informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)