Laatste update 16:55
68

Asscher waarschuwt: werkvergunning geldt ook voor import-imam

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft moskeeën een brief gestuurd waarin hij ze eraan herinnert dat ingevlogen imam’s, die een lezing komen houden, een werkvergunning moeten hebben. Anders riskeren zij een boete van 8.000 euro. Dat meldt het AD.

De regel is al van 2009 maar Asscher wilde de moskeebesturen eraan herinneren.  Zijn woordvoerder stelt het volgende:

Deze wet is bedoeld om werknemers te beschermen. Het geldt voor alle werknemers uit het buitenland, niet alleen voor islamitische predikers

Voorzitter Yahia Bouyafa van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) vermoedt dat de herinnering specifiek aan moskeeën gericht is om de komst van de zogenaamde ‘haatpredikers’ te voorkomen.

Door deze maatregel wordt het erg lastig om goede predikers in te vliegen. Hierdoor worden alle goede imams en moskeeën gedupeerd. Maar wie bepaalt of iemand een haatprediker is of niet?

SP-Kamerlid Sadet Karabulut vindt dat moskeebesturen maar moeten investeren in een goede opleiding voor imams in Nederland, dan anderen uit Marokko naar binnen te halen. Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch stelt dat de regel voor iedereen geldt maar wil wel in gesprek met verschillende geloofsgemeenschappen, omdat er ook klachten vanuit de rooms-katholieke kerk ontvangen zijn. Volgens hem moet de vrijheid van godsdienst ‘niet onnodig beperkt worden’.

Maurits Berger, hoogleraar islam en het Westen aan de Universiteit Leiden, is het daar mee eens:

Want het laten invliegen van geestelijken uit het buitenland is een belangrijk element van de vrijheid van religie, met name als die geestelijkheid in Nederland ontbreekt.

cc foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (68)