95

Asscher: We praten al over Zwarte Piet

Update: Minister wuift kritiek van VN-werkgroep weg: 'Debat wordt al gevoerd' ... Werkgroep geschrokken van 'giftige intolerantie' in Nederland

De VN-werkgroep van onafhankelijke experts die de racistische aspecten van de Zwarte Piet traditie bekijkt, roept de Nederlandse regering op een open maatschappelijk debat te organiseren. Dat advies druist regelrecht in tegen de opvatting van premier Rutte dat de politiek zich niet moet bemoeien met de discussie die al weken in Nederland woedt.


Palais WilsonUpdate:

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wuift de kritiek van de VN-groep over Zwarte Piet weg. Eerder riep de VN het kabinet op om een nationaal debat te houden over Zwarte Piet. “Dat debat is er al. Dat hoeft het kabinet niet te initiëren”, aldus Asscher.

Eerder:

De werkgroep, die onder leiding staat van Verene Shepherd, stelt in een verklaring die is gepubliceerd op de site van het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten dat de werkgroepleden zin geschrokken van de agressie in Nederland.

Volgens de werkgroep was er bij de brief die in januari 2013 aan de Nederlandse regering werd gestuurd geen onderdeel van een ‘onderzoek’ en is er ook niet de intentie om tot een vonnis of oordeel te komen. De mensenrechtenexperts zijn geschrokken van de giftige intolerantie die in Nederland is losgebarsten nadat de kwestie in oktober in het nieuws kwam. De werkgroep leden ontvingen scheldmails en bedreigingen van hen ‘die niet kunnen begrijpen dat er problemen kunnen zijn met de manier waarop Zwarte Piet wordt gepresenteerd of dat de presentatie negatief opgevat kan worden’. De werkgroep erkent dat er verschillende manieren zijn om naar Zwarte Piet te kijken maar wil weten hoe er wordt omgegaan met de klachten van mensen die er moeite mee hebben.

Een open debat, gebaseerd op wederzijds begrip en niet op confrontatie, is volgens de werkgroep de manier om bij de problemen rond Zwarte Piet tot een oplossing te komen.

Black Pete & Sinterklaas: UN experts encourage respectful national debate on Dutch tradition

Geef een reactie

Laatste reacties (95)