Laatste update 17:52
69

Asscher wel bereid tot vluchtelingendeals

Waar de formatie-gesprekken met Jesse Klaver deze week stukliepen op migratiedeals, laat Lodewijk Asscher vandaag in een opiniestuk in de Volkskrant weten wel bereid te zijn tot het maken van vluchtelingenafspraken.

Volgens de PvdA-leider Asscher ging het mis tussen GroenLinks, VVD, CDA D66 omdat de partijen bleven vasthouden aan hun migratiestokpaardjes. Hij schrijft in het stuk dat rechts blijft miskennen dat mensen hun land ontvluchten vanwege een ramp. Daarnaast zou links volhouden dat de vluchtelingenstroom niet geregisseerd zou mogen worden. “Alsof ongecontroleerde migratie een onvermijdelijke uitkomst is van onze humanitaire verplichtingen”.

Asscher erkent in zijn stuk dat de uitvoering van de Turkije-deal (waar de partij zelf mede-ontwerper van is en die de PvdA altijd heeft gesteund) verreweg van ideaal is. Maar hij benadrukt dat we zelf moeten handelen. “Als we het lokale asielsysteem en de opvang daar willen verbeteren, moeten we niet afwachten. Dan moeten we daar ook wat gaan dóén.” Ook erkent hij dat zulke afspraken niet met alle landen (zoals Libië) kunnen worden gemaakt, maar hekelt hij het categorisch afwijzen van vluchtelingendeals.

Asscher stelt dat bij solidariteit duidelijke grenzen horen. Volgens de fractievoorzitter is er een nieuwe aanpak nodig om de veiligheid van vluchtelingen te organiseren. Naast investeren in de aanpak van oorzaken van conflict en een goede integratie, hoort daarbij volgens hem ook het maken van afspraken met veilige derde landen.

Hoewel het een opmerkelijke timing is om zich te mengen in het asieldebat, biedt de PvdA-leider zich met deze brief echter niet aan bij informateur Tjeenk Willink. Asscher zei vanochtend nogmaals duidelijk dat hij niet beschikbaar is om aan te sluiten bij het de onderhandelingen met VVD, CDA en D66.

Bron: De Volkskrant

Geef een reactie

Laatste reacties (69)