Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Asscher wijst smachtende Pechtold beleefd af

  •  
22-05-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
NOS Radio1 lijsttrekkersdebat

© 2017-02-24 18:16:38 DEN HAAG - Alexander Pechtold (D66) en Lodewijk Asscher (PvdA) na afloop van het NPO Radio 1 Lijsttrekkersdebat in Nieuws en Co, live vanuit perscentrum Nieuwspoort. ANP R

Schippers: VVD, CDA, D66, ChristenUnie nu enige mogelijke meerderheidskabinet
Lodewijk Asscher blijft er bij dat zijn partij niets te zoeken heeft aan de onderhandelingstafel van het motorblok VVD-CDA-D66. De leider van de laatste partij heeft voorgesteld dat de PvdA samen met de SP deelneemt aan de gesprekken. Hij heeft dat maandag voorgesteld aan informateur Schippers, schrijft de NOS :
"“Dit is dus mijn vierde voorkeur”, zei Pechtold. Volgens hem blijven de uitgangspunten van D66 in zo’n vijfpartijenkabinet overeind: een meerderheid in zowel de Eerste als de Tweede Kamer en een verbinding van conservatief en progressief. Pechtold benadrukte dat de variant met SP én PvdA nog door geen enkele partij echt geblokkeerd is. Toch zei CDA-leider Buma vandaag na zijn gesprek met Schippers dat wat hem betreft alleen een coalitie met vier partijen realistisch is. “Dat is al ingewikkeld genoeg. Alles meer dan vier maakt het alleen maar moeilijker.”"
Met de suggestie probeert hij de SP over te halen. SP-leider Emile Roemer wil niet met de VVD onderhandelen over een te vormen regering. Wat Asscher betreft is zo’n gesprek niet aan de orde omdat hij vindt dat de PvdA na het dramatische verlies bij de verkiezingen niet meteen wil regeren. Maar er is meer in de aan hand. In een artikel op de website van de PvdA gaat Asscher in op het mislukken van de onderhandelingen met GroenLinks en de patstelling die nadien is ontstaan.
"De patstelling komt doordat niet duidelijk is waar het op stuk gelopen is. De vraag blijft daarom op tafel liggen of deze partijen wel echt hebben geprobeerd er met elkaar uit te komen. De suggestie is dat er onacceptabele dingen op het gebied van vluchtelingen op tafel lagen. In het debat werd gesproken over “een principiële ondergrens” die zou zijn bereikt. Als het inderdaad gaat om voorstellen in strijd met de mensenrechten kan de PvdA sowieso nooit aanschuiven. Iedere partij die nu aanschuift bij het motorblok weet dat zij door deze ‘principiële ondergrens’ heen moet. Een weinig aanlokkelijk perspectief. De andere mogelijkheid is dat er wel degelijk compromissen mogelijk waren, maar dat men niet durfde. Daarom heb ik informateur Schippers geadviseerd een uiterste poging te doen een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks mogelijk te maken."
Asscher wijst er op dat de inhoudelijke verschillen tussen de PvdA en het motorblok op basis van verkiezingsprogramma’s ‘levensgroot’ zijn. Hij ziet onder meer grote verschillen op het gebied van de zorg (eigen risico, marktwerking), sociale woningbouw en betaalbare huren en zegt dat als het gaat om de arbeidsmarkt hij lijnrecht tegenover het trio staat.
Update 17.40 uur:  Een kabinet van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie is de enige resterende mogelijkheid om een meerderheidskabinet te vormen. Dat heeft informateur Edith Schippers maandagmiddag gezegd. Het is ook de enige variant die vooralsnog niet door een of meer partijen is afgewezen. De fracties van D66 en de ChristenUnie zullen dinsdag vergaderen over die mogelijke combinatie met VVD en CDA.
Schippers wil oordeel van de fracties D66 en CU afwachten. #formatie pic.twitter.com/nfdUhBwZjv
— Niels Rigter (@Nielsrigter) 22 mei 2017

Meer over:

d66, politiek, pvda, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.