Laatste update 18:27
55

Asscher wil naar links, maar sluit VVD ook niet uit

Lodewijk Asscher vindt het tijd voor een nieuwe, linksere koers voor de PvdA. Dat heeft de vice-premier gezegd in een gesprek met BNR. Volgens hem ligt een nieuw kabinet met huidige regeringspartner VVD dan ook niet voor de hand, hoewel hij een hernieuwde samenwerking ook niet uitsluit.

Volgens Asscher heeft het huidige kabinet de afgelopen jaren ‘veel goeds’ gedaan, maar is het desondanks toch tijd voor een koerswijziging. ‘Vanuit de PvdA zijn SP en GroenLinks veel logischer partners,’ vindt Asscher, die dit weekend in een dubbelinterview in de Volkskrant samen met premier Rutte nog een politieke paringsdans opvoerde.

We komen uit een periode van diepe economische crisis, toen hebben twee partijen verantwoordelijkheid getoond. Nu gaat het veel beter met Nederland. Juist daardoor kunnen we nu de vraag stellen: welke kant gaan we op met Nederland. Dat is naar links, maar dat zal niet verrassen.

Of die andere linkse partijen een samenwerking met de PvdA zien zitten is nog maar de vraag. Eerdere toenaderingspogingen werden door de PvdA steeds genegeerd om uiteindelijk voor een koers over rechts te kiezen. De kabinetsformatie met de VVD lijkt door de PvdA-kiezer nu te worden afgestraft: volgens de laatste peilingen van Maurice de Hond staat de partij nog maar op acht zetels, maar liefst dertig zetels minder dan nu het geval is.

Afgelopen weekend liet Asscher weten zich waarschijnlijk kandidaat te zullen stellen voor het partijleiderschap. Mocht dat inderdaad zo zijn, zal hij de strijd aangaan met de huidige partijleider Diederik Samsom, die al te kennen heeft gegeven opnieuw lijsttrekker te willen zijn. Uit onderzoek blijkt echter dat de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb de grootste voorkeur geniet bij kiezers.

cc-foto: PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (55)