68

Asscher wint PvdA-strijd, verliezende Samsom stapt op

Lodewijk Asscher heeft de strijd om het leiderschap van de PvdA gewonnen. Hij werd door de partijleden met 54,5 procent van de stemmen verkozen boven Diederik Samsom, die daarmee per direct geen partijleider meer is. Samsom liet direct na bekendwording van de uitslag weten vanaf maandag ook op te stappen als fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

De uitslag werd bekendgemaakt op een partijbijeenkomst in Amsterdam. Asscher zei intens dankbaar te zijn voor het vertrouwen dat de partijleden in hem hebben gesteld. Ook liet hij weten een andere koers te willen varen met de PvdA. Een waarin meer geluisterd wordt en minder geschreeuwd, aldus Asscher: ‘Er is een meerderheid van de Nederlanders die daar genoeg van heeft.’ Ook zei Asscher met Wilders in debat te willen die volgens hem ‘surft op een golf van angst’ en verwees daarbij ook naar de veroordeling van de PVV-leider voor discriminatie.

Diederik Samsom zei na zijn nederlaag dat het een eer is geweest leider van de PvdA te zijn geweest en dat hij elke dag alles heeft gegeven. Over het opstappen uit de fractie zei Samsom: ‘Ik was dienstbaar aan een prachtige partij. Het is nu aan anderen. Het gaat u goed.’

62 procent van de PvdA-leden bracht een stem uit op een van de twee kandidaten, dat kon zowel digitaal als per post. Het is nu aan Lodewijk Asscher om regeringspartij PvdA terug te brengen op formaat van betekenis. In Tweede Kamer heeft de PvdA nu nog 35 zetels, maar volgens de peilingen zouden daar na de volgende verkiezingen nog maar 11 van overblijven.

Bron: NOS, NU.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (68)