Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Astro Kuipers uit zorgen over achteruitgang kenniseconomie

  •  
24-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kuipers_03.jpg
Overheid kapt in 2015 voor bijna 40 procent in ruimtevaartbudget
Astronaut André Kuipers is na zijn ruimtereis naar het International Space Station (ISS) in een geur klimaat beland in Nederland. Het gevecht met de zwaartekracht die nu weer aan hem trekt, komt hij wel te boven. Daar maakt hij zich geen zorgen over. Dat doet hij wel over de achteruitgang van de kenniseconomie. Hij roept de politiek op niet te veel te bezuinigingen op de kenniseconomie.
Kuipers is astronaut voor de ESA, het Europese ruimtevaartprogramma. Dit jaar gaat er nog 100 miljoen euro Nederlands overheidsgeld naar dit ruimtevaartprogramma, maar de politiek wil dat budget flink afslanken. In 2015 zal er nog maar 63 miljoen naar de ESA gaan. In eerste instantie had het kabinet nog meer bezuinigingsplannen. 
“Als de budgetten zoals nu ter discussie staan en we te veel gaan bezuinigen op de ruimtevaart, gaat Nederland daar zelf de brokken van krijgen”, zegt Kuipers, die momenteel herstelt van zijn expeditie naar het International Space Station (ISS), in gesprek met NU.nl.
“Het geld dat naar de ruimtevaart gaat is innovatiegeld. En als je mee wilt blijven draaien in de vaart der volkeren en qua high-tech vooraan wil blijven staan, dan zal je moeten investeren in nieuwe ontwikkelingen en bedrijven die daar mee bezig zijn.” 
De ruimtereis die Kuipers voor een half jaar naar ISS maakte is hoogstwaarschijnlijk zijn laatste. De kans dat er een andere Nederlandse astronaut de ruimte in gaat, wordt ook kleiner nu er zoveel bezuinigd gaat worden. 
Kuipers snapt de enorme bezuiniging niet. Ook omdat het niet om al te hoge bedragen gaat in vergelijking met de bedragen die omgaan in andere sectoren. “Ik ben blij dat het besef een beetje doordringt dat je op dingen waarmee wij in de toekomst geld moeten verdienen nou juist niet moet bezuinigen. Dan heb ik het dus over innovatie, technologie, high-tech. Ik ben blij dat heel veel partijen dat inzien.
Nederland moet het van zijn kenniseconomie hebben, aldus Kuipers. 
“Voor Nederland is het van levensbelang dat high-tech bedrijven gestimuleerd worden. Daar moeten we het van hebben. Wat betreft andere industrieën zijn we maar een kleine speler. We moeten het hebben van onze kenniseconomie. En wat betekent dat? Dat je moet investeren in onderwijs en in nieuwe technologieën. Dat doen we onder andere met ruimtevaart.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.