35

Atoomenergieagentschap: Iran houdt zich aan atoomakkoord

In tegenstelling tot wat de Verenigde Staten beweren, houdt Iran zich wel degelijk aan de afspraken die in het atoomakkoord van 2015 zijn vastgelegd over het gebruik van nucleair materiaal. Dat zegt het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA). Hoewel Donald Trump eerder dit jaar zijn land terugtrok uit het verdrag, willen Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, China en Rusland juist vasthouden aan de huidige afspraken.

Het IAEA kreeg recentelijk toegang tot alle locaties die nodig waren voor onderzoek. Iran heeft, zo blijkt uit de resultaten, de toegestane hoeveelheid zwaar water en verrijkt uranium nergens overschreden. Eerder kwam IAEA al tot dezelfde conclusies, maar toen waren er wel zorgen om het feit dat het enige tijd kostte toegang te krijgen tot het land.

Twee weken geleden zijn nieuwe Amerikaanse sancties tegen Iran van kracht geworden. De dreiging van die sancties alleen leidde al eerder tot hevige inflatie. Wat de nieuwe maatregelen voor uitwerking gaan hebben, zal snel duidelijk worden. In ieder geval heeft het de Iraanse leiders niet verleidt het bestaande atoomprogramma uit te breiden, aldus de onderzoekers.

Cc-foto: IAEA

 

Geef een reactie

Laatste reacties (35)