Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aung San Suu Kyi 'te veeleisend' om vandaag vrij te komen

  •  
12-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Update: De vrijheidstrijder eist onvoorwaardelijke vrijlating
De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft donderdag een beroepszaak tegen haar huisarrest verloren. Vrijdag is echter bekend gemaakt dat ze spoedig vrijgelaten zal worden. Zaterdag loopt het officiële huisarrest van de Birmese oppositieleider af, maar de afgelopen 21 jaar bracht Suu Kyi al vijftien jaar in huisarrest door zonder ergens voor veroordeeld te zijn.
In 2009 achtte de rechter bewezen dat Suu Kyi een eerdere periode van huisarrest had geschonden en legde haar achttien maanden huisarrest op.
RTEmagicC_3992781612_4f63ae4889_b.jpg
Aanstaande zaterdag loopt dat huisarrest af. Birmese officieren hebben haar vrijlating aangekondigd. Tot nu toe was het onduidelijk of Suu Kyi weer op vrije voeten gesteld zou worden.
De vrijlating van Suu Kyi komt bijna een week na de verkiezingen in Birma, die volgens velen frauduleus zijn verlopen.
Suu Kyi’s partij, de Nationale Liga voor Democratie, heeft een commissie ingesteld. De commissie gaat onderzoek doen naar de fraude rondom de verkiezingen. Suu Kyi zal zitting nemen in de commissie.
De Britse krant The Guardian volgt de hele dag live de ontwikkelingen.
Update 13.40:
Aung San Suu Kyi wordt vandaag niet vrijgelaten, meldt the Guardian. De vrijheidstrijder eist onvoorwaardelijke vrijlating van de overheid. Het regime wil haar echter beperkingen opleggen, zo mag ze bijvoorbeeld niet door heel het land reizen. Suu Kyi’s huisarrest loopt morgen af. Hoewel het bevel tot haar vrijlating vanmiddag al is ondertekent, is het nog steeds onduidelijk wanneer het huisarrest wordt opgeheven.
Update zondag 14 november Een dag na haar vrijlating laat Suu Kyi weten bereid te zijn om met de militaire leiders van Myanmar om te tafel te gaan zitten om te werken aan nationale verzoening. Dat zei ze zondag tegen de BCC. “We moeten proberen de oorzaken van onze geschillen te verwijderen. Er zijn zo veel zaken waarover we moeten praten.”

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.