Laatste update 11:26
11

Australië brandt, conservatieve premier ontkent relatie met falend klimaatbeleid

Australië kampt met ongekende bosbranden die steeds bedreigender worden. Hele gemeenschappen moeten op de vlucht slaan voor het zich voort vretende vuur.

De Australische conservatieve regering, berucht wegens gebrek aan klimaatbeleid en het stimuleren van de fossiele industrie, blijft weigeren enig verband te zien tussen de natuurramp en het regeringsbeleid. Premier Scott Morrison wil er niet aan dat er een relatie is tussen een gebrek aan maatregelen en de klimaatcrisis. De regeringsleider volgt daarbij de gebruikelijke verdediging: eigen maatregelen maken weinig verschil, het zijn de andere landen die klimaatbeleid moeten voeren.

Stephen Jones, van oppositiepartij Labor, stelt dat het weinig overtuigingskracht heeft om van andere landen maatregelen te eisen als je zelf een zwak klimaatbeleid voert. Ook klimaatexperts weerspreken de bewering van de premier. De VS en China zijn weliswaar de grootste boosdoeners maar heel veel kleinere landen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor een fors deel van de uitstoot.

Ook in gebieden die niet direct met de vlammen geconfronteerd worden loopt de bevolking gevaar omdat de luchtverontreiniging bedreigende concentraties bereikt.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)