Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Australië: celstraf voor niet snel genoeg geweld van sociaal medium halen

  •  
04-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
26778653460_b54ef60a55_z
Door  een nieuwe wet die in Australië is doorgevoerd, riskeren hooggeplaatste medewerkers van sociale media gevangenisstraffen als ze niet snel genoeg gewelddadige livestreams of berichten offline halen. De Australische regering maakte haast met de nieuwe maatregel na de terroristische aanslag op een moskee in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. De dader verspreidde beelden van zijn gruweldaad via een livestream op Facebook. Volgens het bedrijf zagen op die manier 200 mensen op het moment dat de aanslag plaatsvond de beelden. In totaal zouden 4000 Facebook-gebruikers de aanslag hebben gezien.
Het is de eerste keer in de wereld dat een regering een wet aanneemt die expliciet gericht is tegen sociale media. Facebook verwijderde 1,5 miljoen video’s van de livestream van haar platforms in de dagen na de aanslag. Tot enkele uren na de verschrikkelijke gebeurtenissen was het nog altijd mogelijk de complete, 17 minuten durende video van de aanslag te bekijken. “Grote sociale mediabedrijven hebben een verantwoordelijkheid om hun technologische producten niet te laten exploïteren door moordlustige terroristen,” zei de Australische minister-president Scott Morrison.
Cc-foto: Tokyoform
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.