19

Australië en Maleisië hervatten onderzoek MH17

Nederland: hervatten onderzoek nog niet aan de orde ... Staakt-het-vuren Oost-Oekraïne lijkt stand te houden

Australië en Maleisië willen een nieuw team van onderzoekers naar Oost-Oekraïne sturen, waar vlucht MH17 in juli is neergestort. Dat hebben de Australische premier Tony Abbott en zijn Maleisische ambtgenoot Najib Razak vandaag laten weten. Abbott en Razak kondigden aan hun ‘inspanningen te versterken’ en daarbij nauwer met de internationale partners zoals Nederland en Oekraïne te willen samenwerken, zodat dat de overgebleven slachtoffers aan de families kunnen worden overgedragen. Een eerdere onderzoeksmissie werd afgebroken vanwege gevechten in het gebied.


Ook Nederland wil terug naar het rampgebied, maar de regering vindt het op dit moment nog niet aan de orde. Pas als de situatie ‘voor enige tijd stabiel en veilig is’ zouden Nederlandse onderzoekers terug kunnen om het onderzoek af te maken, aldus minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) op vrijdag. De minister en zijn medewerkers houden de ontwikkelingen voortdurend in de gaten en zijn in voortdurend overleg met de Nederlandse coördinatoren die vanuit Oekraïne rapporteren over de situatie, zei minister Opstelten.

Ondertussen lijkt het er – ondanks beschuldigingen van beschietingen over en weer – op dat het broze staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne voorlopig stand houdt.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)