14

Australië krijgt minderheidskabinet

Update: Zowel Labour als de 'Coalition' behalen 73 zetels. Julia Gillard start onderhandelingen met kleine partijen

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is het in Australië geen van de partijen gelukt de absolute meerderheid te halen bij de parlementsverkiezingen. Volgens Australische media verliest de Labor Party van Julie Gillard het van Tony Abbotts rechtse blok met één zetel. Om toch een meerderheid te krijgen in de 150 zetels tellend parlement dient er een coalitie gevormd te worden met de kleine partijen.


Zoals het er nu naar uitziet krijgt Abott’s ‘Coalition’ 73 zetels en de Labor Party 72 zetels. Gillard heeft de onafhankelijke parlementsleden die de overige zetels hebben behaald gefeliciteerd, in de hoop met hen samen te kunnen regeren. De oppositie wijst dit idee af en noemt het ‘moreel onaanvaardbaar’ als een verliezende partij gaat regeren.

De Groenen kunnen op één zetel rekenen, net als vier andere onafhankelijke kandidaten. Het is nu de vraag wat deze vijf gaan doen en op welke manier er een kabinet gevormd gaat worden. Over rechts of over links.

De afgelopen dagen speelde het immigratie-vraagstuk een grote rol in de debatten. Tony Abott wil de immigratie terugdringen van 300.000 mensen vorig jaar naar 170.000. Eén derde van de immigranten in Australië zijn kennismigranten.

Update 08.45:

NOS meldt dat Gillar gesprekken is begonnen met de Groenen, goed voor één zetel, en de onafhankelijke parlementsleden. Omdat er geen van de partijen een meerderheid heeft gekregen, moet er gezocht worden naar een minderheidskabinet.

In 2008 kreeg buurland Nieuw-Zeeland ook een minderheidskabinet. De Labour Party verloor toen 7 zetels terwijl de National Party met 11 toenam.
De Volkskrant: Oppositie in Australië wint niet genoeg
The Wall Street Journal:Immigration Impacts Australia Vote

ABC: Nation in limbo as leaders hang tough

Geef een reactie

Laatste reacties (14)