Laatste update 16:19
52

Australië roept 3000 reservisten op mee te strijden tegen bosbranden

De Australische regering heeft 3000 reservisten opgeroepen mee te strijden tegen de bosbranden. Het is de grootste oproep van reservisten in de Australische geschiedenis. “Het besluit van vandaag brengt meer mensen op de been, meer vliegtuigen in de lucht en meer schepen op zee” zegt Morisson.

Inmiddels zijn 23 mensen om het leven gekomen. Zo’n 480 miljoen dieren hebben de branden niet overleefd, schatten wetenschappers van de universiteit van Sydney. Door de bosbranden is is 5 miljoen hectare grond verwoest, dat is 1,2 keer de oppervlakte van Nederland.

De Australische regering ontvangt vanuit alle hoeken hevige kritiek voor de lakse houding en late reactie tegen de bosbranden. Volgens Morrison zijn de branden niet heel bijzonder en waren er drogere jaren. Eerder speelde de premier het al niet handig door met vakantie te gaan naar Hawaii. Na felle kritiek keerde hij toch terug van de reis en bood later zijn excuses aan. Ook het inzetten van het Australische leger komt volgens velen te laat.

De bosbranden zorgen voor bizarre weersverschijnselen zoals vuurtornado’s:

Aanhoudende droogte en harde wind met temperaturen tot 48,9 graden veroorzaken de verwoestende natuurbranden. “Het lijkt erop dat door de enorme hitte lokale weersystemen worden ontwikkeld”, meldt RFS, de meteorologische dienst van de staat New South Wales. De RFS waarschuwt bewoners om waakzaam te zijn en maatregelen te treffen voor evacuatie.

In New South Wales werden mensen geëvacueerd in een gebied dat zich over 240 kilometer uitstrekt. Tienduizenden mensen sloegen donderdag op de vlucht. Veel mensen kwamen vast te zitten in het verkeer, terwijl ze het vuur probeerden te ontvluchten. Een snelweg richting het noorden en een richting het zuiden dienden als vluchtroutes uit het rampgebied. Automobilisten zaten soms wel tien uur lang vast in het verkeer, met files van vijfentwintig kilometer lang. Militaire helikopters en schepen werden ingezet om mensen te helpen die gevangen zaten in het vuur.

De wereld reageert geschokt op het natuurdrama. Via Twitter laten verschillende sterren, waaronder Pink en Selena Gomez, weten geld te doneren aan de Australische brandweer.

Geef een reactie

Laatste reacties (52)