13

Australië spreekt asielzoekers alleen aan met nummer

Medewerker asielzoekerskamp, geworven via Facebook, getuigt voor parlement

In een opinieartikel in de Australische krant The Age doe een voormalig medewerker van een asielzoekerskamp verslag van haar ervaringen. Kampbewoners worden door het personeel louter aangesproken met een nummer: ‘want dat werkt sneller en makkelijker’.

Villawood IDCAustralië is berucht als het gaat om de opvang – of liever gezegd het weren – van asielzoekers. Het land kampt met een stroom asielzoekers waar het al jaren geen raad mee weet. De vluchtelingen worden niet meer opgevangen in kampen op het continent zelf maar op afgelegen eilanden van andere landen in de oceaan waar faciliteiten worden gehuurd. De asielzoekers leven daar onder barre omstandigheden. Eerder dit jaar sloeg een kampmedewerker een asielzoeker dood. Het parlement onderzoekt dat voorval. Nicole Judge ging er heen om te getuigen maar dat pakte anders uit.

Judge beschrijft in The Age hoe ze als onervaren 22-jarige reageerde op een vacature op Facebook om in het kamp op Manus Island te werken. Binnen twee dagen vloog ze er heen en ging aan de slag.

Ik belandde in een systeem dat er naar mijn mening alles aan doet om mensen bewust te vernederen en ellende te bezorgen in een poging ze te dwingen terug te keren naar hun land van herkomst. Zo simpel is het. Een tijd lang heb ook ik mensen met hun nummer aangesproken in plaats van hun naam. Ik heb mensen ook schoenen, extra zeep, tandenborstels, ontzegd mezelf wijs makend dat het nu eenmaal sneller en makkelijker werkt om mensen met een nummer aan te spreken. En dat het geven van extra zeep oneerlijk is tegenover anderen. Iedere avond trok ik me terug in mijn verblijf, twijfelend over wat me verteld werd.” 

Door de belabberde hygiënische omstandigheden lopen de asielzoekers onder meer huidinfecties op. Deze zomer overleed een van hen aan zo’n infectie. Volgens Judge was dat eenvoudig te voorkomen geweest.

Judge ging naar het parlement om te getuigen van wat ze had meegemaakt maar een van de ondervragers leek meer geïnteresseerd in het achterhalen van haar politieke overtuiging. Ze voelde zich gekleineerd, schrijft ze en uit ook forse kritiek op het Leger des Heils: “De stemmen van stafleden wordt het zwijgen opgelegd met vertrouwelijkheidsbepalingen in contracten.

cc-foto: Australian Government Department of Immigration and Border Protection

Geef een reactie

Laatste reacties (13)