Laatste update 13:38
65

Australië weigert ‘nummer 1 anti-vaxxer’ toegang tot het land

Een Amerikaan die zichzelf heeft uitgeroepen tot “’s werelds nummer 1 anti-vaxxer” wordt de toegang tot Australië geweigerd. Dat heeft de Australische overheid laten weten. Nadat in het land uitbraken zijn geweest van uitstekend te voorkomen ziektes, wil Australië de groeiende groep mensen die vaccinaties afzweren terugdringen.

Het gaat om Kent Heckenlively, een overtuigd tegenstander van vaccinaties die meerdere boeken heeft geschreven over de zogenaamde gevaren ervan. Als onderdeel van zijn “gevaarlijke wetenschap” promotietour kondigde Heckenlively in een blog aan plannen te hebben om Australië te bezoeken.

‘Kent heeft helemaal geen plannen om Australië te bezoeken,’ reageerde minister van Immigratie Peter Dutton daarop. ‘Hij krijgt namelijk geen toestemming om het land binnen te komen.’

Mensen die ouders wijsmaken dat kinderen niet gevaccineerd moeten worden zijn levensgevaarlijk. Het is duidelijk niet in ons landsbelang dat hij hierheen komt.

Vorig jaar voerde de Australische overheid de zogeheten “geen prik, geen geld” regel in. Die houdt in dat ouders die hun kinderen niet laten vaccineren, niet in aanmerking komen voor wat voor overheidstoeslagen dan ook. Volgens de minister van Sociale Zaken Christian Porter is sinds invoering van die regel het aantal inentingen weer fors gestegen: bijna zesduizend kinderen van voormalige vaccinatieweigeraars werden alsnog ingeënt toen bleek dat de ouders geen kinderopvangtoeslagen meer kregen.

Nadat in Australië plots een sterke anti-vaccinatiebeweging ontstond, kreeg het land ook te maken met een terugkeer van de mazelen. Ook in delen van Europa en de Verenigde Staten is die trend zichtbaar. In maart van dit jaar waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie voor een terugkeer van de makkelijk te voorkomen ziekte. Vooral in Italië en Roemenië is een toename van het aantal kinderen met de mazelen te zien.

Veel ouders die hun kinderen blootstellen aan allerhande ernstige en levensbedreigende ziektes, doen dat omdat ze geloven dat vaccinaties autisme veroorzaken. Dit, ondanks de enorme hoeveelheid wetenschappelijk bewijs dat dit niet het geval is.

Bron: SCMP / cc-foto: Sanofi Pasteur

Geef een reactie

Laatste reacties (65)