Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Australië weigert extra troepen te sturen naar Afghanistan

  •  
05-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
australie_afghanistan_300.jpg
'We doen al genoeg' ... beslissing in strijd met VS-strategie ...  Australiërs voornamelijk actief in Uruzgan
De Australische minister van Defensie John Faulkner heeft in Washington verklaard dat zijn land geen extra troepen naar Afghanistan stuurt. Volgens Faulkner levert zijn land na de VS al de grootste inspanning in het oorlogsgebied. De strategie van de Amerikaanse president Obama bestaat juist uit het sturen van 40.000 extra troepen.
Onlangs nog liet de bewindsman van de linkse Australian Labor Party zich ontvallen dat hij de troepen helemaal terug wilde halen. Die uitlating slikte hij later in. Australië wordt door de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen genoemd als argument voor het voortzetten van de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan. In januari stelde Verhagen nog dat beide landen vaker samen zullen gaan optrekken in internationale kwesties.
Het vertrek van de Nederlanders baart de Australiërs zorgen. “Het vacuüm dat de Nederlandse troepen in Uruzgan bij vertrek achterlaten moet dringend worden opgevuld”, verklaarde Faülkner volgens de Sydney Morning Herald. De Nederlanders vertrekken volgens plan augustus volgend jaar. Australie heeft in april van dit jaar nog extra troepen naar het gebied gestuurd en vindt dat voldoende.
Faulkner benadrukte voor de Australische zender ABC dat hij van mening is dat de Afghaanse president Karzai meer inspanningen moet leveren om de veiligheid te vergroten en corruptie tegen te gaan.
Bekijk het nieuwsitem van de Australische zender ABC
Foto Commonwealth Copyright: Australian Department of Defence

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.