39

Australisch deportatiebeleid vluchtelingen mislukt

Mislukt project kost tientallen miljoenen, levert 4 deelnemers op ... Er zijn geen landen meer die de vluchtelingen van Australië willen 'overnemen'

Australië wordt in het vluchtelingendebat door rechtse engdenkers vaak als lichtend voorbeeld genoemd. Het land laat namelijk geen asielzoekers toe. Het grenzen dicht beleid maakt het noodzakelijk de vluchtelingen die aan de grens staan naar andere landen te deporteren. En dat stuit op een probleem: er zijn bijna geen andere landen meer.


Australië wil asielzoekers afschrikken, zoals dat heet. Vluchtelingen die geweld en andere ellende ontsnappen en denken in de voormalige Britse kolonie een veilig onderkomen te vinden worden gedeporteerd naar andere landen. Daar worden ze onder veelal erbarmelijke omstandigheden opgesloten. De gemiddelde asielzoeker die in Australië zijn internationaal recht op asiel probeerde te doen gelden zit inmiddels al 400 dagen vast, zonder enig uitzicht op een toekomst. Australië bracht de asielzoekers tot nu onder in de eilandenstaat Nauru in kampementen gerund door Australische bedrijven maar dat is onhoudbaar geworden door de vele misstanden en schandalen. Zo zouden de bewakers zich schuldig hebben gemaakt aan verkrachtingen.

De Australische regering probeert de vluchtelingen nu elders onder te brengen maar het aantal mogelijke bestemmingen raakt in hoog tempo op. Vorige week verklaarde de president van de Filipijnen, Benigno Aquino, dat zijn land geen asielzoekers uit Australië kan opnemen. Een poging om asielzoekers over te brengen naar Cambodja is ook uitgelopen op een mislukking. Er werd weliswaar bijna 40 miljoen Amerikaanse dollar aan uitgegeven maar er zijn maar 4 asielzoekers ondergebracht.

Binnen de overheid gaan steeds meer stemmen op dat het beleid mislukt is.

Al Jazeera: Australia running out of countries to send its refugees

Geef een reactie

Laatste reacties (39)